GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
vrijdag 4 september 2015
nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief...

Schrijf in
 
of volg ons op   
uw artikel

Stuur uw artikel naar onze redactie...

Stuur ons uw artikel

GO! betreurt overheveling internaten buitengewoon onderwijs en opvangcentra naar Welzijn

27 november 2012 Internaten Opvangcentra
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap betreurt dat de ministers van onderwijs en welzijn het erover eens zijn dat de opvangcentra van het GO! zullen worden overgeheveld naar Welzijn.

Dat zei afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck dinsdag 27 november in de verenigde commissie Onderwijs en Welzijn over de opvangcentra en de internaten voor buitengewoon onderwijs van het GO!
 
In de verenigde commissie Onderwijs en Welzijn kreeg de afgevaardigd bestuurder van het GO! vandaag de kans om toelichting te geven over de internaten van het GO! en de knelpunten die er op dit moment zijn. Raymonda Verdyck formuleerde er ook de voorstellen van het GO! over een gepaste aanpak op korte en lange termijn. “Met de juiste middelen en omkadering kunnen de vastgestelde knelpunten ook binnen Onderwijs worden opgelost,” zegt Verdyck.
 
Het GO! is ervan overtuigd dat de internaten buitengewoon onderwijs en de opvangcentra thuishoren onder Onderwijs en wel om verschillende redenen. Destijds heeft het arbitragehof (nu grondwettelijk hof) immers geoordeeld dat internaten gerangschikt worden onder het begrip “onderwijsinstelling” en dat het bestaan van internaten noodzakelijk kan zijn om ouders daadwerkelijk de mogelijkheid te bieden tot vrije schoolkeuze.
 
Uit het onderzoek “Samenwerking tussen internaten en semi-internaten van Welzijn en scholen voor buitengewoon onderwijs” van de katholieke universiteit Leuven blijkt dat in samenwerkingsverbanden met dezelfde inrichtende macht de mate van geïntegreerd werken positiever beoordeeld wordt dan in samenwerkingsverbanden met een verschillende inrichtende macht. Een dergelijke opvoedkundige eenheid komt de internen immers ten goede.
 
Het merendeel van de internen in het buitengewoon onderwijs is normaal begaafd en voor hen vervult het internaat een gezinsondersteunende functie, net als dit het geval is voor de internaten van het gewoon onderwijs. Vanuit onze inclusieve benadering van onderwijs die we in het dossier leerzorg hebben verdedigd en vanuit ons pedagogisch project vinden wij dat deze kinderen meer nodig hebben dan enkel zorg.
 
Het GO! gaat uit van wat kinderen kunnen en zet vanuit deze visie in op hun ontwikkeling zowel op school als in het internaat. Het GO! wil kansen bieden aan elk kind en wil de expertise die we hierover hebben opgebouwd graag verder zetten.

Meer informatie:
Sarina Simenon

Pers en PR
02 790 93 89
0476 26 66 36


Lees ook

Reactie op 'Vlaanderen krijgt vier extra noodinternaten'

31 maart 2014

Opvangcentra

"Het artikel 'Vlaanderen krijgt vier extra noodinternaten' heeft mij geschokt," reageert Raymonda Verdyck naar aanleiding van de bijdrage in Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen op 31 maart.

Lees meer 2466

“Humor in de klas werkt altijd”

Het GO! is op zoek naar nieuwe leerkrachten. De komende jaren gaan immers heel wat babyboomers met pensioen. Mieke Schittecat en Gilbert De Blander nemen dit jaar afscheid van het GO!. Op de valreep blikken ze terug.

Lees meer 3183

Het internaat, een positieve keuze voor je gezin

22 januari 2013

Internaten Ouders

Toegegeven, anno 2013 kampen internaten nog altijd met het imago van de kille kostschool, waar de kinderen onder de knoet worden gehouden door een strenge en alziende directeur. Een beeld dat al lang niet meer aansluit bij de realiteit.

Lees meer 10299

Een veilige haven voor schipperskinderen

9 januari 2013

Internaten

De meeste kinderen weten niet hoe het is om in een drijvend huis te wonen. Maar schipperskinderen wel natuurlijk. Toch zijn ze vaak ‘van huis’ omdat ze les volgen aan wal. Gelukkig voelt GO! internaat Het Molenschip in Evergem ook erg thuis aan.

Lees meer 1947

Parents Night – geen ouderavond als een ander

11 mei 2012

Evenementen Internaten Ouders

Doorgaans is een ouder(contact)avond gedrenkt in didactische ernst. Wanneer de directeur of leerkrachten de ouders op bezoek krijgen om eens te praten over hoe de kinderen het doen op school. Maar in een internaat pakken ze dat toch een beetje anders aan.

Lees meer 1651

“Gezinsbegeleiding hoort erbij”

10 februari 2012

Internaten

Het GO! telt één internaat en tehuis voor bijzondere jeugdzorg. In De Rijzende Ster in Kuurne verblijven kinderen van 2,5 tot 18 jaar of ouder. Alles is er gericht op een ‘herstel van het gewone leven’. Het gezin blijft altijd een centrale rol spelen.

Lees meer 2560

Eén grote lerende familie

2 februari 2012

Kinderopvang Kleuters Opvangcentra

GO! basisschool De Toekomst in Avelgem is in blijde verwachting. Waar tot voor kort het CLB was gehuisvest komt een kinderdagverblijf. Het CLB zelf neemt straks zijn intrek in enkele andere lokalen maar blijft wel op de campus.

Lees meer 1933

Homo Ludens op internaat

24 oktober 2011 CD

Evenementen Gezondheid Internaten Sport

Als de 1e drukke maand van het schooljaar erop zit en iedereen zich weer volledig met het schoolritme heeft verzoend, kan er even wat gas teruggenomen worden. Met een fijne spelnamiddag bijvoorbeeld. Vonden ze ook in de internaten van GO! Panta Rhei.

Lees meer 1583

“Elk kind heeft het recht om kind te zijn”

17 oktober 2011

Internaten

Het gebrek aan structuur, is de grootste constante bij alle kinderen die in het internaat en tehuis voor bijzondere jeugdzorg De Rijzende Ster in Kuurne terechtkomen. “Zonder structuur geen veiligheid en geen zekerheid”, vertelt beheerder James Demuynck.

Lees meer 2246

Leerlingen GO! medisch pedagogisch internaat Neder-over-Heembeek brengen liefde, trouw en jaloezie op de planken

Er was eens … een prins en een prinses, met een hondje. En toen waren ze weg met hun rijke fantasie. De jongens en meisje van MPI GO! Heemschool 1 en hun juffen creëerden een prachtig stukje toneel voor mama en papa. Een indrukwekkende samenwerking.

Lees meer 1285

Knap samenspel van GO! Heemschool Neder-over-Heembeek en RSC Anderlecht

In GO! Heemschool Neder-Over-Heembeek lopen kinderen school met een mentale of fysieke handicap. Zij volgen een aangepast leertraject. Toch zijn ze niet van een andere planeet. Ook zij houden van voetbal. Voetbalclub Anderlecht steekt een voetje toe.

Lees meer 2143

MPI GO! 'De Oase' Gent viert 5 jaar Operatie 003 !

Op woensdag 18 mei 2011 gaat de feestshow door van Operatie 003 in zaal Capitole Gent. Thema voor de show : Blok aan mijn been ! Operatie 003 is een uniek project voor kinderen met zware gedrags- en emotionele problemen.

Lees meer 2357

Brede eerste graad in de praktijk
Het masterplan ‘Hervorming secundair onderwijs’ is in uitvoering. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de brede eerste graad. In MS Geel hebben ze er alvast werk van gemaakt. Met talentmodules en boostklassen begeleiden ze de leerlingen richting een betere studiekeuze.
Terug verder