donderdag 28 februari 2019
okan-team_Busleyden.jpg

Applaus voor OKAN-team van GO! Busleyden atheneum

Nederlands, de moeite niet meer om te leren of te bestuderen? Integendeel. Voor anderstalige nieuwkomers in ons land is het de eerste sleutel tot maatschappelijke integratie. Het belang van goeie leerkrachten Nederlands is groot. Dat snappen ze maar al te goed in GO! Busleyden atheneum.

(Elly Bormans, de coördinator van het OKAN-team, kreeg het Mechels Keikopken officieel overhandigd door voorzitter Frank Coel en kersvers schepen Alexander Vandersmissen)

Taal doet er toe, taal verbindt ons

De aankondiging dat de studie Nederlands verdwijnt aan de Vrije Universiteit Amsterdam zorgt niet alleen in Nederland maar ook hier in Vlaanderen voor heel wat reactie en bezorgdheid over waar het met onze moedertaal naartoe gaat. De inschrijvingen voor deze studierichting lopen zo sterk terug dat de Nederlandse unief de richting stoptzet. Geen goede zaak, want mensen met een gedegen kennis van het Nederlands zijn broodnodig. Onder meer om anderstalige nieuwkomers op een professionele manier met onze voer- en cultuurtaal bekend te maken en voor hen zo het pad te effenen naar maatschappelijke integratie.

Daarom zal de waardering voor het werk van het OKAN-team van GO! Busleyden atheneum campus Stassart vanwege het Willemsfonds in Mechelen de leerkrachten OKAN en Nederlands beslist deugd doen. Op vrijdag 15 februari ontving het OKAN-team (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) van het GO! Busleyden atheneum campus Stassart het Mechels Keikopken 2018.

keikop.jpg

Volharding en inzet

“Het Mechels Keikopken 2018 is een metafoor voor volharding, vastberadenheid en gedreven inzet. We proberen de prijs te geven aan mensen die zich inzetten voor zaken die soms moeizaam verlopen. We hopen dat de prijs een steun, een waardering en een stimulans zal zijn”, klinkt het bij de voorzitter van het Willemsfonds Mechelen.

Het OKAN-team bestaat uit een tiental leerkrachten die momenteel lesgeven aan ongeveer zestig anderstalige nieuwkomers. GO! scholengroep 5 organiseert al meer dan twintig jaar een taalbadklas Nederlands. Met deze prijs uit het Willemsfonds Mechelen haar waardering voor personen, verenigingen of instituten die zich inzetten voor het bewaren en uitdragen van het stedelijk cultureel en historisch erfgoed.

quote icoon

Het OKAN-team bestaat uit een tiental leerkrachten die momenteel lesgeven aan ongeveer zestig anderstalige nieuwkomers. GO! scholengroep 5 organiseert al meer dan twintig jaar een taalbadklas Nederlands.

Erkenning voor het mooie werk

Het OKAN-team van BA Campus Stassart is uiteraard erg blij met de erkenning. Dat het Willemsfonds voor het OKAN-team van GO! Busleyden atheneum campus Stassart koos is het resultaat van een proces dat ruim een jaar geleden van start ging. “Tijdens de voorbereiding van onze tentoonstelling in december 2017 in het Vrijzinnig Centrum ‘De Schakel’, groeide het idee om ons opnieuw in te zetten voor het bevorderen van leescultuur, letteren en emancipatie, voor Standaardnederlands en het vrije denken.

De kennis van de Nederlandse taal is zeer belangrijk om je plaats te vinden in de maatschappij. Daartoe hernamen we tijdens het schooljaar 2017-2018 de traditie om een prijs voor het vak Nederlands toe te kennen aan de beste laatstejaars leerling van GO! Busleyden atheneum campus Pitzemburg. De laureaat was een voormalige leerling van het OKAN-team van Campus Stassart”, legt voorzitter Frank Coel van Het Willemsfonds Mechelen uit.

 

(Foto's: Annick Thienpont)