donderdag 07 juni 2018
centenvoorlerenovercenten.jpg

Centen voor leren over centen

12% van de 15-jarigen in Vlaanderen haalt het basisniveau van financiële geletterdheid niet. Hoog tijd om daar wat aan te doen vinden ze in GO! cvo Antwerpen. De school investeert in financiële educatie voor cursisten.

21% van de Belgische bevolking had het vorig jaar moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen (STATBEL). GO! cvo Antwerpen wilde i.s.m. ROC West-Brabant (NL) de noodzakelijke financiële kennis aanreiken aan jongeren en cursisten tijdens een gratis studievoormiddag rond financiële geletterdheid in Deurne.

Volgens cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel heeft ruim 20% van de Belgische bevolking moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom besteedt het volwassenenonderwijs nu ook aandacht aan een goede financiële basiskennis bij jongeren en volwassenen. Samen met 7 andere Europese onderwijsinstellingen ontwikkelde GO! cvo Antwerpen lesmateriaal rond financiële geletterdheid en een bijhorende app ‘managing money’.

“Veel van onze cursisten combineren hun opleiding met een job en een gezin", zegt Hannelore Audenaert, Projectmedewerker bij GO! cvo Antwerpen "Dat vraagt om een goede financiële planning. Het is onze taak als centrum voor volwassenenonderwijs om cursisten financieel vaardig te maken".

“Sparen is momenteel moeilijk voor mij, omdat ik nog schulden afbetaal. Maar ik probeer wel af en toe een klein bedrag opzij te zetten, zodat ik latere studies kan betalen", aldus Tommy, cursist tweedekansonderwijs.

Tijdens een studiedag op 24 mei werkten leraren uit de EU rond het belang van financiële educatie en kregen ze tools en lesmateriaal aangereikt, ontwikkeld in het kader van het Europees project Managing Money.