vrijdag 19 oktober 2018
afficheflandersfields_b.jpg

De! Kunsthumaniora Antwerpen maakt 'Flanders Fields'

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Voor de eeuwherdenking pakt De! Kunsthumaniora van het GO! in Antwerpen op 8 en 9 november uit met 'Flanders Fields', een uniek totaalspektakel op twee locaties in de Harmoniewijk in Antwerpen: een concert en dansvoorstelling in de art deco zaal Campo & Campo en een Jazz Café en Expo in het unieke schoolgebouw van De! Kunsthumaniora.

CONCERT en DANSVOORSTELLING in Zaal Campo & Campo

Geïnspireerd door vijf gedichten van frontsoldaten, componeerde Peter Thys - docent harmonieleer, ter gelegenheid van de eeuwherdenking ‘Flanders Fields’. Een indrukwekkend muziekstuk dat het verlangen naar vrede en de hoop naar een nieuwe samenleving uitdrukt. De muziek wordt ondersteund door een choreografie van Filip Van Huffel - danser, choreograaf en docent in De! Kunsthumaniora. Zowel het koor, het orkest als de dansers zijn leerlingen, oud-leerlingen of leerkrachten van De! Kunsthumaniora van het GO!. Na de voorstelling neemt een gids je mee naar het gebouw van De! Kunsthumaniora, wandel je langs de art deco gevels in de Harmoniebuurt en waan je je in het Antwerpen van 1918.
(Voorstellingen telkens om 20.00 en om 21.15 u.)

EXPO en JAZZ CAFE in schoolgebouw van De! Kunsthumaniora

Het schoolgebouw aan de Harmoniewijk werd gebombardeerd en nagenoeg volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. De toenmalige bewoner, Henri Fester, afkomstig uit het Duitse Frankfurt, wordt steeds genoemd als de man die in de culturele sector mensen samenbracht, bij problemen verzoende en daardoor een stimulerende en inspirerende rol speelde. Fester herbouwde zijn kasteel, het huidig schoolgebouw, in de Beaux-Arts-stijl van voor de oorlog. Het interieur van de hal, gerealiseerd door Werckhuyzen Franck, is nog deels bewaard en vormt op 8 en 9 november het decor van de Expo en het Jazz Café.
Leraren en leerlingen roepen er de sfeer van de vroege jaren twintig op. De eigen jazzband, decoratie gecreëerd door leerlingen van de afdeling Beeldende Kunsten en een expo over de Harmoniebuurt voor en na WOI, geven je een beeld van de belangrijke veranderingen na de oorlog. Je maakt er o.a. kennis met het maritiem aspect van WOI, dat tot nu toe in voorgaande herdenkingen grotendeels onderbelicht is gebleven.
(Doorlopend van 20.00 tot 23.00 u.)

 

foto1.jpg

Foto: Eerste verdieping van het kasteel Fester (na de heropbouw), nu klaslokaal in het schoolgebouw

“Door dit project ben ik me gaan verdiepen in de wereld van de gewone soldaten tijdens de Grote Oorlog. Wanneer je de boodschap in de teksten doorgrondt, realiseer je je hoe goed we het dezer dagen hebben. Van tijd tot tijd moet een mens daar eens bij stilstaan”, vertelt Balder Dendievel, paukenist in Flanders Fields en leerling van het 6de jaar in De! Kunsthumaniora van het GO!

“Onze school heeft een bijzondere band met de Eerste Wereldoorlog. De voorbije 5 jaar werkten we met heel wat klassen rond dit thema. We hebben ons begin 2013 geëngageerd om deel te nemen aan het 'Flanders Fields Memorial Garden Project' van de Vlaamse Regering. In 2014 werd het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen ingericht met werk van onze leerlingen. Later, in 2017, waren we bij de herdenking in Passendale (Tyne Cot). De! Kunsthumaniora heeft op die manier een soort peterschap over een groot deel van de Britse vermisten en gesneuvelden", legt geschiedenisleraar Eric Arnst uit.

foto2.jpg

Foto: Koor van De! Kunsthumaniora bij de herdenking in Passendale op 17 oktober 2017

foto3.jpg

Foto: Repetitie orkest en koor 'Flanders Fields'

'Flanders Fields' biedt voor elk wat wils. Je ervaart de herinnering aan de oorlog op een zeer intense manier. Verwacht je aan een sfeervolle avond en een prettige kennismaking met de getalenteerde leerlingen en leraren van De! Kunsthumaniora.

'Flanders Fields' op donderdag 8 november & vrijdag 9 november

• De voorstelling in Campo & Campo duurt 40 minuten en wordt elke avond uitgevoerd om 20.00 en om 21.15 u.
• Vanaf 20.00 u. doorlopend Expo en Jazz Café in schoolgebouw van De! Kunsthumaniora van het GO! aan de Karel Oomsstraat 24, Antwerpen.
• Kaarten voor het ganse spektakel kosten slechts €10 p.p.

Meer info en tickets 'Flanders Fields'

Reservaties tickets 'Flanders Fields'
www.kunsthumaniora.be
info@kunsthumaniora.be
03 216 02 36

foto4.jpg

De affiche toont het skelet van de Boerentoren, door Duitse metaalbedrijven gebouwd in het verwoeste hart van Antwerpen. 

Over De! Kunsthumaniora van het GO!

De! Kunsthumaniora heeft een brede eerste graad en biedt in de 2e en de 3e graad kunstsecundair onderwijs aan, zowel beeldende kunsten als podiumkunsten. Wie voor kunstsecundair onderwijs (KSO) kiest, kiest in De! Kunsthumaniora voor het ruimste KSO-aanbod van Vlaanderen, maar altijd met het oog op verder studeren in het hoger onderwijs.