maandag 04 februari 2019
Na_het_gedicht_rh.png

Een daad van bevestiging

Voor wie het is ontgaan, de week van 31 januari tot 6 februari is poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Even extra aandacht voor de kunst van het woord bij uitstek. Een initiatief dat eigenlijk elke mens ter harte zou moeten nemen maar toch vooral in scholen en bibliotheken weerklank vindt. Onder meer in GO! basisschool Klim-Op in Tisselt.

Na_mijn_gedicht_Sienna.PNG

In 1955 verscheen het gedicht ‘Poëzie is een daad van bevestiging’ van Remco Campert. Zijn gedicht was een manier om te zeggen: ik schrijf, dus ik ben. Met het gedicht maakte hij zichzelf zichtbaar in een grote wereld waarin hij zijn plek zocht. Campert is met zijn haast 90 zomers inmiddels zowat de oudste nog levende dichter in ons taalgebied, maar schrijft nog steeds gedichten en is erin geslaagd te leven van zijn pen.

Het was dit bekende Campertgedicht dat ons te binnen schoot bij het lezen van ‘Na mijn gedicht’ van Sienna, een meisje uit de zesde klas van juf Fanny in GO! basisschool Klim-Op in Tisselt. Juf Fanny was - terecht – zo onder de indruk dat ze niet kon weerstaan ons het gedicht van een van haar leerlingen toe te sturen.

Net als Campert slaagt Sienna er met haar gedicht in om de lezer te laten weten wat haar schrijfdaad voor haar betekent: een obstakel overwinnen door erover te schrijven. Sienna is een stuk jonger nog dan Remco Campert toen was. Maar ze zit wat ons betreft al op het goede spoor.

Download hier Sienna’s gedicht

Klik hier voor Remco’s gedicht