donderdag 07 maart 2019
en_néerlandais_svp.png

En néerlandais s.v.p.

Met elkaar chatten, mailen, whatsappen, ze dóen het allemaal en dat is best handig en fijn, maar niks gaat boven een gesprek ‘face à face’ tussen leerlingen met een andere moedertaal om elkaars taal beter te leren spreken en begrijpen. Daarom onderhoudt het GO! atheneum in Dendermonde al jaren goede contacten met het Athénée Royal de Braine-l’Alleud. Chaque année ils se rencontrent pour une bonne conversation.

Waals_bezoek_in_het_atheneum.jpg

Eind januari 2019 was het weer zover: dan kregen de leerlingen van het zesde jaar talen uit het GO! atheneum Dendermonde bezoek van hun leeftijdsgenoten uit het Athénée Royal de Braine-l’Alleud. De voertaal was Nederlands, omdat de Waalse leerlingen in Vlaanderen op bezoek waren, maar er werd informeel ook in het Frans geoefend. Volgende keer bezoeken de leerlingen uit Dendermonde het atheneum in Braine-l’Alleud. Dan is de voertaal Frans. Win-win voor 10 voor meertaligheid.

Knabbelen, babbelen en bowlen

Deze hele schooldag draait om conversatie. Om het ijs te breken en de dag aangenaam te beginnen, ontvangen de leerlingen van het atheneum in Dendermonde hun Waalse correspondenten met een lekker ontbijt. Een communicatiespel in de vorm van speeddating zorgt ervoor dat iedereen zijn best doet om te praten. En echt samen spelen bevordert de communicatie nog meer. Er volgt een pot bowling: het ideale moment voor informele gesprekken.

Op stap door de stad: gidsen en verkennen

Na het middagmaal: tijd om de stad te verkennen! Aan de hand van een zoektocht in kleine groepjes ontdekken de Waalse leerlingen het historische centrum van Dendermonde. Hun Vlaamse leeftijdsgenoten staan hen bij waar het nodig is. De opdracht biedt de leerlingen de kans om verschillende taalskills te oefenen. Tegelijk steken ze heel wat op over de lokale cultuur. De leerlingen krijgen bij deze opdracht nogal wat vrijheid, wat ervoor zorgt dat ze zich in hun nopjes voelen. Maar dat leidt niet tot stommiteiten. Integendeel, die vrijheid wakkert hun initiatief en creativiteit eerder aan.

Dominique Louagie, organiserende leerkracht, is trots op haar leerlingen: “Dit jaar was het een warme fijne groep. Er zullen zeker vriendschappen uit groeien. De leerlingen hebben veel geleerd uit het project. Ze durven makkelijker spreken in het Frans en ze beseffen dat het voor hun Waalse leeftijdsgenootjes even moeilijk is om een vreemde taal te leren. Ze helpen elkaar en ze zijn meer gemotiveerd”

Na spreken weer schrijven

De dag is snel voorbij, maar geen nood: communicatie kan zoals al vermeld ook per correspondentie. De komende weken zal er druk gechat en gamaild worden. In het Frans en in het Nederlands. En wie weet wel voor het leven.

Dit uitwisselingsproject werd mogelijk gemaakt door de steun van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijn Stichting.

 

Met dank aan Sarah Laureys
leerkracht Spaans/Frans aan het GO! atheneum Dendermonde