dinsdag 04 april 2017
nieuwethuisvoorzwaluwenopcampuscaputsteen_03.jpg

Gierzwaluwen krijgen onderdak op school

Leerlingen mee helpen nadenken over de relatie tussen mens, dier en milieu en er vervolgens naar handelen dat is waarom GO! Busleyden Atheneum campus Caputsteen in Mechelen al sinds 2010 samenwerkt met het Roots en Shoots-project van de Jane Goodall foundation. Afgelopen woensdag 22 maart zorgde die samenwerking voor gloednieuwe huisvesting - of is het nestwarmte? - voor 15 gierzwaluwfamilies met 5 nestkasten en 3 broedmogelijkheden per kast onder de dakgoten van het schoolgebouw. Gierzwaluwen hebben het erg moeilijk om geschikte nestplaatsen te vinden. Daar wil de campus dus verandering in brengen.

Roots & Shoots-project, Jane Goodall foundation 

“Martine Wauters, vrijwilligster bij het Jane Goodall-instituut, informeerde ons vorig jaar over het gebrek aan broedplaatsen in ons volgebouwde landje. De leerlingen besloten te helpen. Samen met Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt kozen ze gunstige broedplaatsen uit en gingen aan de slag.” Woensdag 22 maart werden vijf nestkasten opgehangen onder de dakgoot. “Met typische vogelgeluiden hopen we de gierzwaluwen te lokken naar onze broedplaats”, zegt Katie Steemans, directeur van GO! Busleyden Atheneum campus Caputsteen.

Sinds 2010 werkt BA-campus Caputsteen mee aan het Roots & Shoots-project van de Jane Goodall foundation. Hiervoor organiseert de school vele activiteiten die gericht zijn op mens, dier en milieu.

“Dit schooljaar werken we een project uit ten voordele van de gierzwaluwen.  Die blijven drie maanden per jaar in België om te broeden. De overige maanden brengt de vogel door in warmere oorden, zoals Afrika”, vertelt Tania Parys, leerkracht natuurwetenschappen van campus Caputsteen.

Martine Wauters, medewerkster van het Roots & Shoots-project vertelde de leerlingen over de eigenschappen van de gierzwaluwen en de bedreigingen voor hun voortbestaan.

“Zij maakte de leerlingen warm om mee na te denken hoe we de vogels kunnen helpen. De leerlingen waren enthousiast en de eerste ideeën werden geopperd. Foeke Vanweverberg, zwaluwspecialist van Regionaal Landschap Rivierenland en Gerald Driessens van Natuurpunt kozen de meest gunstige broedplaatsen uit. En die bevinden zich onder de dakgoten van ons schoolgebouw.” 

Geluidsopnames moeten gierzwaluwen de weg wijzen

Woensdag 22 maart om 10.30 uur werden vijf nestkasten opgehangen met elk drie broedmogelijkheden. “We hopen de vogels te lokken met boxen met de herkenbare geluiden die gierzwaluwen voortbrengen. De leerlingen zullen observaties uitvoeren vanuit nog aan te planten wilgenhutten. Hopelijk ontdekken we binnenkort enkele broedkoppels in de nestkastjes. We verwelkomen ze alvast met open armen, of beter gezegd, met open vleugels”, voegt de directeur er nog aan toe. 

Sympathieke luchtacrobaten

Ondanks het feit dat de meeste zwaluwpopulaties in onze streken elk jaar achteruitgaan hebben mensen een erg nauwe band met deze sympathieke luchtacrobaten. Ten eerste gaat hun komst al eeuwen gepaard met het begin van de lente en is deze tevens een indicatie voor het weer. “Blijven de zwaluwen lang, wees voor de winter niet bang” of “vliegen de zwaluwen laag, nadert een regenvlaag”.  Ten tweede leven zwaluwen dicht bij de mens. Oorspronkelijk bouwden zwaluwen hun nesten aan rotswanden en grot ingangen, maar met de komst van de mens werden ze cultuurvolgers en gingen ze almaar meer gebruik maken van gebouwen, elke zwaluw op zijn manier. In juni komen de zwaluwjongen uit hun ei en zijn de nesten druk bevolkt. Een ideaal moment om deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen en te koesteren.

 

Meer informatie via

Katie Steemans
015 20 21 74
info@BAcaputsteen.be
www.BAcaputsteen.be