donderdag 08 februari 2018
Mortsel.JPG

GO! atheneum Mortsel dicht kloof tussen jong en oud

Jong en oud, samen sterk. Het zou de slogan van de stad Mortsel kunnen zijn. Want sinds kort worden de banden tussen de leerlingen van GO! atheneum Mortsel en de diensten- en  woonzorgcentra aangehaald om vooroordelen weg te werken.

Het is een stokpaardje van het Mortselse stadsbestuur: de seniorengeneratie verdient extra aandacht. Een gevoeligheid die de vijfdejaars humane wetenschappen van het GO! atheneum Mortsel delen. Daarom nemen zij vanaf januari 2018 een actieve rol op om over de generatiekloven, vooroordelen en verschillen heen, te werken aan een gemeenschappelijke band. Een band die beide partijen versterkt.

“Dit jaar zijn we in onze school gestart met een nieuw vak ‘samenleven’ in het vijfde jaar humane wetenschappen”, zegt Henk Jopen, leraar geschiedenis, cultuurwetenschappen en samenleven. “Naast een theoretische invulling willen we onze leerlingen laten kennismaken met de sociale sector. Zo kunnen we leerstof niet alleen theoretisch aanbrengen, maar hen ook van de praktijk laten proeven.”

Vanaf januari 2018 krijgt het project concreet vorm. “Elke donderdagmiddag komen de leerlingen humane wetenschappen naar WZC Meerminnehof en DC Meerminne. Hier zetten ze zelfstandig projecten op. Daarnaast gaan ze ondersteunend werken bij bestaande initiatieven van vrijwilligers. Het wordt zeker een fijne en leerrijke ontmoeting tussen jong en oud. We hopen met dit project de band tussen beide organisaties te versterken.”

quote icoon

Op het eerste gezicht zijn we erg verschillend. Dat mag, maar we moeten elkaar ook wel vinden. Samen sterk, toch?

Ook in de dienstencentra zijn ze erg opgezet met de samenwerking. “Mortsel heeft twee dienstencentra: Meerminne en De Populier”, zegt Kelly Van Remoortere, centrumleider van de dienstencentra. “De jongere generatie is minder vertrouwd met hun werking. Nochtans gebeurt er wel iets: de wekelijkse turnles, de cursus Engels of een infosessie over online bankieren. Langs de andere kant is de schooltijd al even voorbij voor een doorsnee bezoeker van de dienstencentra. Op het eerste gezicht zijn we dus heel erg verschillend. En dat mag, maar we moeten elkaar ook wel vinden. Samen sterk, toch? Dus zetten we dit jaar onze schouders onder dit initiatief.”

Een initiatief waar ook woonzorgcentrum Minnehof voor te vinden is. “We werken hier graag aan mee”, zegt Hilde Nagels, referentiepersoon wonen en leven in WZC Meerminnehof. “We laten de jongere generatie kennismaken met het leven zoals het hier verloopt. De jongeren gaan zich hier snel thuis voelen. Het gaat om herkenningspunten, en dat zal hen vertrouwen geven. Langs de andere kant verwachten wij wel wat originele inbreng. Want daar is ruimte voor. We zijn hier wel wat gewoon op dat gebied.”

En de leerlingen zelf, wat moeten zij bereiken? “Door de stages komen onze humane wetenschappers in contact met een nieuwe leefwereld en leren zij omgaan met verschillen”, aldus leraar Henk Joppen. “Doordat ze de werkvloer verkennen, leren ze ook betere en meer bewuste studie- en beroepskeuzes maken. Langs de andere kant krijgen ze zo ook de kans om iets bij te dragen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met M, stadsmagazine Mortsel.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...