vrijdag 17 maart 2017
B_Signpost_0510154van4_TR42.jpg

ICT-innovatie in het onderwijs

De digitale trein raast voorbij. Om hem zeker niet te missen, gaan steeds meer scholen in zee met ICT-bedrijf Signpost, Belgisch marktleider op vlak van onderwijs en sponsor van ons evenement PPGO! Live. Een honderdtal GO! scholen zijn vandaag al gewonnen voor de handige én betaalbare aanpak van het bedrijf.

25102016_Signpost_HR-1209_c.jpg

*** Publireportage ***

“WIJ DENKEN MET SCHOLEN MEE OM ICT ZO BETAALBAAR MOGELIJK TE HOUDEN”

De toekomst is digitaal, nog meer dan vandaag al het geval is. Ook scholen beseffen dat ze hun leerlingen op deze toekomst moeten voorbereiden. Alleen is dat in de praktijk vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Computers en systemen zijn verouderd, de middelen zijn beperkt en ICT-coördinatoren werken slechts een beperkt aantal uren. Wat veel scholen niet weten, is dat ze op een betaalbare manier toch kunnen innoveren. Arne Vandendriessche en Pieter Barremaecker van Signpost vertellen: “Met Signpost bieden wij scholen software, hardware en ondersteuning aan tegen zeer interessante voorwaarden. Wij richten ons enkel en alleen op onderwijs, terwijl veel andere ICT-bedrijven dat er een beetje bij nemen. Net omdat wij al tien jaar lang alleen met het onderwijs werken, weten wij heel goed wat hun noden zijn.”

Waarmee ondersteunen jullie scholen vandaag het vaakst?

“Meer dan 800 scholen kopen bij ons hun software, en dat aanbod is heel groot. We zijn sowieso de grootste verdeler van Microsoft en Adobe in het Belgisch onderwijs. Wel zijn er twee belangrijke zaken waarmee we ons willen onderscheiden. Het eerste product heet Academic Software en dat houdt in dat wij software ter beschikking stellen aan scholen en daar ook een helpdesk aan koppelen. Leraren gebruiken regelmatig software als digitaal werkmiddel, maar ze hebben daar vaak problemen mee. Leerlingen slagen er niet in om de programma’s in kwestie thuis te installeren of ze gebruiken een andere versie dan in de klas, waardoor ze er thuis niet mee kunnen werken. Via Academic Software kunnen leerlingen en leraren via een portaal alle software vinden die ze nodig hebben. Dat kan betalende, maar in heel veel gevallen ook gratis software zijn. Dat portaal wordt gekoppeld aan bestaande systemen, zoals Smartschool, Google- of een Office 365 account. Zo hebben leerlingen ook geen nieuwe inloggegevens nodig.  Die software kunnen ze dan op school en thuis gebruiken. Als er een probleem is of de installatie lukt niet, dan schiet onze helpdesk ter hulp. Op die manier worden leraren en ICT-coördinatoren ontlast.”

25102016_Signpost_HR-1290.jpg

Kunnen scholen ook voor hardware bij jullie terecht?

“Ja, dat is het tweede aspect waar veel vraag naar is: laptops en tablets, voor de school in het algemeen en voor alle leerlingen in het bijzonder. Er zijn steeds meer scholen die ervoor kiezen om voor elke leerling een laptop te voorzien. Via een huurmodel lukt het ook om dat betaalbaar te houden. Dit systeem heeft verschillende voordelen: leraren hoeven geen computerklassen meer te reserveren, maar kunnen altijd digitale toepassingen gebruiken in hun lessen. Meer nog: computerklassen worden overbodig. Het geld dat daarin geïnvesteerd werd, kan de school voor andere zaken gebruiken. We merken ook dat de laptops zeer lang meegaan, omdat leerlingen verantwoordelijk zijn voor hun eigen toestel. Een van onze klanten is een school met 1200 leerlingen. Dankzij de samenwerking met ons kunnen zij dat nog steeds met 1,5 ICT-coördinatoren bolwerken.”

Dienstverlening maakt een groot deel van jullie service uit.

“Absoluut! Iedereen kan een laptop aan een school verkopen, maar wij bieden een ondersteuning die niemand anders kan garanderen. Wij hebben een achttal technici in dienst die niets anders doen dan scholen bezoeken. Als een laptop stukgaat, dan is die ten laatste de dag nadien gerepareerd. Scholen zitten nooit langer dan 24 uur met een kapot toestel. Op sommige scholen zijn we elke dag of hebben we zelfs een lokaal waar we meteen reparaties kunnen uitvoeren. Samen met onze helpdesk voor software maakt dat ons uniek.”

Zijn er nog andere zaken waarvoor scholen beroep op jullie kunnen doen?

“Zeker en vast. Wij volgen het onderwijsveld op de voet en proberen op alle noden in te spelen. Iets waar alle scholen ontzettend veel gebruik van maken, zijn kopieermachines. Wij hebben ontdekt dat de traditionele printleveranciers scholen al jaren veel te veel laten betalen. Samen met HP hebben wij een nieuwe aanpak uitgewerkt waarmee scholen tot 50 procent op printkosten kunnen besparen.

Iets anders zijn servers. Heel wat scholen hebben verouderde servers staan, weggestopt in de kelder of een ongebruikt lokaal. Het kost geld om die servers te vernieuwen. In plaats van die te vernieuwen, kunnen scholen bij ons een maandelijks abonnement aangaan om de gegevens die op die servers staan in de cloud te bewaren. Hiervoor werken we samen met Microsoft. Het grote voordeel is dat je per maand of per jaar kan bekijken hoeveel dit kost, waardoor je geen grote investeringen in nieuwe servers meer moet doen.

Een laatste product waar we heel trots op zijn, is de DooTAB. Dat is een laptop en tablet in één, die qua prijs geen concurrentie kent. iPads klinken sexy, maar die zijn heel duur, heel breekbaar en het duurt lang om ze te laten repareren als ze stuk zijn. Voor het onderwijs is de DooTAB het beste product. Dat vinden wij heel belangrijk: kunnen meedenken met scholen om het zo kwalitatief en betaalbaar mogelijk te houden. Op die manier kan elke school voortdurend blijven innoveren op vlak van ICT.”

Interesse in een samenwerking met Signpost, dé ICT-partner voor het onderwijs? Neem een kijkje op www.signpost.be of spreek hen aan op het tweedaags evenement PPGO! Live op 27 april en vrijdag 28 april in The Egg in Brussel. 

MEER INFO OVER DE LAPTOPPROJECTEN VIND JE HIER.

Werken vandaag al samen met Signpost:

GO! basisschool De Passer, GO! Makz Knokke-Heist, GO! athena, GO! Ensorinstituut, GO! KTA Brugge, GO! Maerlant Atheneum Blankenberge, GO! athena campus Heule, Scholengroep 1 Antigon, Scholengroep 5, Scholengroep 11, GO! KTA 1 Hasselt, GO! KTA 2 Hasselt, GO! CVO Step, Scholengroep 14, GO! campus Plinius, GO! middenschool Ter Beuke en GO! technisch atheneum Keerbergen en vele andere.

 

 

25102016_Signpost_HR-1225.jpg

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...