woensdag 24 juni 2015
indeprijzen04groot.png

In de prijzen

Leerlingen en scholen van het GO! laten van zich spreken. En in het GO! zijn we van alle markten thuis. Een kleine bloemlezing van prijswinnaars in diverse categorieën.

Techniek en wetenschap onderweg

Perpetuum techmobile

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.

Woensdag 27 mei kreeg GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven in de koninklijke serres van Laken te horen dat hun techmobielproject een van de drie winnaars is van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Daarmee wordt de inspanning van de school om wetenschap en techniek dichter en concreter bij de leerlingen te brengen mooi beloond.

Meester Wout Vanreusel: "Enkele jaren geleden kwamen we op school op het idee om onze eigen techniek- en wetenschapsmodules te bouwen om de lessen over deze onderwerpen heel tastbaar, realistisch en onderzoekend te maken. Het was de start voor de bouw van onze houten techmobieltorens die we sindsdien inzetten als een mobiel en modulair techniekatelier. Het technisch-wetenschappelijke aspect van leerinhouden was tot dan immers ook in onze school nog te vaak onaangeroerd.

We waren er echter van overtuigd dat er in andere scholen ongetwijfeld al ideeën en activiteiten rond techniek en wetenschap aanwezig waren waar we zelf inspiratie konden uit putten. Daarom beslisten we om onze techmobielbox vol technisch en wetenschappelijk (les)materiaal op reis te sturen naar andere scholen in ruil voor hun goede praktijkvoorbeelden die we vervolgens op een website verzamelden: www.techmobiel.be. De respons was overweldigend."

Het jaar daarop werden duurzame en wendbare aluminium techmobielmodules gebouwd, mede op basis van de ervaringen van de scholen met de eerste houten techmobiel. Elke techmobielmodule herbergt een schat aan materialen om zowel rond houtbewerking als elektriciteit, magnetisme, mechanica en andere aspecten te experimenteren.

Dankzij de steun van het bedrijfswezen herbergt de techmobiel ook een breed gamma aan handgereedschappen en elektrische gereedschappen. Het techmobielproject is een driespan van tastbare materialen, didactisch bewerkte inhouden en diverse samenwerkingsverbanden die het project voortdurend optimaliseren. De inhoudelijke werking van de techmobiel wordt gevoed door de input van collega’s in heel Vlaanderen maar ook door enkele cruciale samenwerkingsverbanden.

Voor de materiële omkadering sprongen talloze bedrijven met veel enthousiasme mee op de kar. De techmobiel doorkruist ondertussen heel Vlaanderen en prikkelt jaarlijks de nieuws- en leergierigheid rond techniek en wetenschap van honderden kinderen.

Het techmobielproject van GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven werd derde laureaat van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Woensdag 27 mei trok een delegatie van de Appeltuin naar de serres in Laken voor de prijsuitreiking. Sfeerbeelden van de prijsuitreiking vind je op deze blog van het techmobielproject. Meer informatie op www.techmobiel.be.

schoolmetdansvoetjeshorizontaal.jpg

School met dansvoetjes

GO! basisschool De Springplank in Brugge heeft er een gloednieuw gedeelte bij. En niet zomaar het eerste het beste. De nieuwbouw won zopas de vierjaarlijkse Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen onder meer vanwege zijn gracieuze dansbeweging.

De Brugse nieuwbouw is zopas laureaat geworden van de Prijs voor Architectuur West-Vlaanderen. Een prijs die om de vier jaar wordt uitgereikt aan een architectuurrealisatie in West-Vlaanderen of van de hand van (een) West-Vlaamse architect(en).

Weten hoe de nieuwbouw eruitziet of aanvoelt? Ga eens op bezoek in de H. Losschaertstraat in het centrum van Brugge. Maar wie kaas lust van bloemrijke juryverslagen zal zich ongetwijfeld ook bij dit stukje motivatieverslag van de jury iets moois kunnen voorstellen. Wij zagen dansvoetjes.

Schoolmetdansvoetjes111recht.jpg

Jurycitaat:

"Binnen de historische context van Brugge, en in het bijzonder binnen het relatief homogene neogotische schoolcomplex ontwierpen Tom Thys architecten & Carton 123 een discreet doch doortastend ensemble van klassen. Het bakstenen bouwvolume voert niet alleen een beheerste pas-de-deux met de bestaande school; door de klassen op de verdieping te laten uitkragen, ontstaat er op een uiterst vanzelfsprekende manier een overdekte toegang en speelplaats. Ondanks de schaarse publieke middelen staat hier een architectuur van de soberheid die qua ruimte en beleving toch een genereuze indruk maakt. Basisschool De Springplank markeert een soort standaard, een schoolvoorbeeld van publieke architectuur die eenvoud en dienstbaarheid als norm stelt."

Mooi dat de nieuwbouw in Brugge heeft gezorgd voor dit bijzonder stukje architectoraal proza met danspasjes maar vooral ook fijn dat iedereen in De Springplank in Brugge die er lesgeeft of -krijgt weer ruim onder dak zit.

radioRomeo.jpg

Woensdag 27 mei reikte Koningin Paola in de Serres van Laken de diploma’s uit van de Prijs voor het Onderwijs. Ook eentje voor GO! freinetschool De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek.

Vier jaar geleden onstond tijdens een les elektriciteit bij meester Sander Van Hoeck in GO! freinetschool De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek 'Radio Romeo'. Woensdag, 27 mei, mochten de meester en zijn klas 'het gaan uitleggen' aan Koningin Paola.

Het winnende project van Sander Van Hoeck heet 'Radio Romeo, radiogolvend vanop de speelplaats de schoolmuur over'. Elke vrijdag gaat Radio Romeo de speelplaats-ether in en zijn er het nieuws, interviews, de blik over de schoolmuur en natuurlijk veel verzoekjes! De radiomakers bereiden het programma voor en kruipen zelf achter de knoppen. Het publiek luistert en danst.

Het project ontstond vanuit de lessen elektriciteit toen ook geluid aan bod kwam. Zo werd op initiatief van de leerlingen vier jaar geleden met de hele klas een radioproject uitgewerkt waarbij de verschillende aspecten van radio aan bod kwamen zoals presenteren, nieuwsberichten selecteren en inlezen of hitlijsten samenstellen. Toen de radio uitgroeide tot een heuse schoolradio was Radio Romeo geboren. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst het project uit te breiden naar de buurt van de school.

Met dit project wordt een brede kijk op taal ontwikkeld. Kinderen ontdekken al doende wat ze met taal allemaal kunnen doen. Of het nu gaat om gedichten of nieuwsberichten schrijven, interviews afnemen, verhaaltjes verzinnen of bindteksten voor de liedjes. Maar ook hun algemene kijk op de wereld verbreedt via de nieuwsitems die hen bewuster en meer betrokken maakt bij wat er in de wereld allemaal gebeurt.

Verder komen via dit radioproject ook verschillende stijlen, culturen en interesses aan bod. Dat laatste geeft de gelegenheid om zowel technisch ingestelde als meer mondige en taalvaardige kinderen hun ding te laten doen. En omdat de hele radio in eigen handen ligt, moeten zo ook leren omgaan met timing en taakverdelingen. Ook pure creativiteit krijgt een kans via de liedjes die sommige kinderen zelf schrijven.

stoffenKabouter.jpg

School met vruchtbare potgrond

Groene ondernemersvingers

Dries Maes, leerling van het 7e leerjaar TSO Se-n-Se Agro- en groenbeheer van GO! tuinbouwschool Melle, wint de ondernemersprijs Plan(k)gas. Daarmee zorgt Dries ervoor dat zijn school zichzelf opvolgt als winnaar van deze ondernemerswedstrijd.

Aan ondernemend talent op Tuinbouwschool Melle geen gebrek: de leerlingen van het 7e leerjaar Agro- en groenbeheer (Se-n-se) overtuigden met verve de jury van 'Plan(k)gas', de ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen voor de 3e en 4e graad van het secundair onderwijs.

 

Dries(enzijnteam)wintunizoprijshorizontaal.jpg

Van bij de start van het schooljaar hebben de leerlingen individueel of per twee een ondernemingsplan uitgewerkt. Naarmate het schooljaar vorderde, kreeg het ondernemingsplan meer vorm en na een coaching-sessie door het Agentschap Ondernemen kon het plan tijdens een korte pitch van 3 minuten aan de jury worden voorgesteld. Laurens Vierendeel en Cédric Hoebeke (ook van de tuinbouwschool in Melle) ontvingen een pitchingprijs voor de enthousiaste, visuele en overtuigende voorstelling van hun onderneming AGS (All Green Solutions).

Uit meer dan 200 ondernemingsplannen werd Dries Maes (op de foto, de blonde jongeman met de cheque in het midden) met zijn onderneming DM TreeCare & Landscaping voor de volgende ronde in de wedstrijd geselecteerd. Hij kreeg extra coaching sessies bij het Agentschap Ondernemen en Unizo. Met de opmerkingen en tips die Dries hierbij kreeg, ging hij aan de slag om zijn ondernemingsplan te herwerken en aan te passen. Met succes, hij werd genomineerd als één van de vijf finalisten.

De presentatie die Dries tijdens de finale in de Antwerpse KBC-toren bracht, overtuigde de professionele jury doordat zijn verhaal een visie heeft, realistisch is en met passie werd voorgesteld. Dries won de finale van Plan(k)gas 2015.

Ook in 2014 won een team van 5 leerlingen van de Tuinbouwschool Melle de finale van Plan(k)gas met het ondernemingsplan De Droomtuin. Ja, in Melle weten ze van aanpakken.

kweekvijvers3horizontaal.jpg

Kweekvijvers voor wetenschapstalent

Op 17 mei werden in Leuven de prijzen van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen uitgereikt. Heel wat GO! scholen zetten een ware topprestatie neer!

Dat GO! Erasmusatheneum Deinze in de prijzen viel bij de Vlaamse Junior Olympiade Natuurwetenschappen (JON) kon je al lezen op 'Zo is het GO!' (www.g-o.be). Maar ook leerlingen van GO! atheneum Voskenslaan Gent, GO! atheneum Erasmus De Pinte, GO! atheneum Vilvoorde, GO! atheneum Etterbeek, GO! atheneum Arthur Vanderpoorten Lier, GO! atheneum Pegasus Oostende, GO! atheneum Geraardsbergen en GO! Talentenschool Turnhout zetten puike prestaties neer bij één of meerdere olympiades.

Enkele leerlingen behoorden tot de finalisten van olympiades: zo behaalden in totaal drie leerlingen één van de vijf gouden medailles op de Vlaamse Junior Olympiade Natuurwetenschappen: naast Daniël Withoeck (Deinze) ook Gust Populier (De Pinte) en Thijs Paelman (Gent).

Yannick Ureel (De Pinte) zette een zeer mooi resultaat neer en vormt, samen met twee medestanders, het winning team in de EUSO (European Union Science Olympiad). Hij mag de Belgische vlag verdedigen in Klagenfurt (Oostenrijk).

kweekvijver4horizontaal.jpg

Voor het eerst mochten we ook een finalist noteren in de Geografie Olympiade, namelijk Alexander Mariën (Lier), maar ook onze scholen uit Turnhout, Geraardsbergen, Etterbeek en Deinze konden een medaille mee naar huis nemen.

Een zeer speciale vermelding gaat naar Brendan Saux (Oostende) die als eerste finalist voor de Biologie Olympiade de prijs uit handen van Lieven Scheire mocht ontvangen en binnenkort ons land mag vertegenwoordigen op de International Biology Olympiad die dit jaar plaatsvindt in Aarhus in Denemarken. Brendan slaagde erin om na drie rondes en veel studeerwerk de eerste te worden van 2871 deelnemers uit heel Vlaanderen.

Elk jaar komen ook de scholen die aan strenge criteria voldoen in aanmerking voor de eervolle vermelding ‘OlympiadeSchool Natuurwetenschappen’. GO! atheneum Vilvoorde mag voor de periode 2015-2017 met trots deze titel dragen, net als GO! atheneum Erasmus De Pinte, GO! atheneum Erasmus Deinze en GO! atheneum Etterbeek.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...