vrijdag 20 juni 2014
GOAtheneum.Diestjpeg.jpeg

Inspirerend GO!

Een magazine dat beweert helemaal GO! te zijn kan niet zonder stemmen uit onze scholen zelf. In deze rubriek lees en zie je verhalen uit onze scholen. Het werk van vele freelance journalisten in klas en op school, de voelsprieten en bezige bijtjes van ons onderwijs in de praktijk.

Goed voor groot en klein: tutorlezen

tutotlezeninatheneumDendermonde.jpg

Frans saai? Lezen saai? Frans lezen supersaai? Niks van! In Dendermonde kijken leerlingen van de GO! basisschool én het atheneum uit naar een uurtje samen Frans lezen. Want tutorlezen is meer dan lezen alleen...

Basisschool en atheneum samen sterk

De leerlingen van 't vijfde in de basisschool leren de eerste zinnetjes Frans, de zesdejaars van het atheneum tellen al af voor hun laatste les. Nochtans, die lessen Frans zijn vaak meer dan alleen maar Frans: als de kleintjes langs komen voor tutorlezen is het enthousiasme troef bij groot en klein. Met eenvoudige beginnersleesboekjes gaan de tieners geduldig met de kindjes aan de slag. Samen lezen, uitleggen, uitspraak verbeteren, oefeningen maken: de tijd vliegt en het rendement is veel hoger dan in een klassieke les.

Boekjes van in het begin

Bij het leren van een vreemde taal zijn vaardigheden uiterst belangrijk. In de klas besteedt de leerkracht dan ook veel aandacht aan lezen, luisteren, soms als saai. Tutorlezen maakt het voor allen leuk en de kinderen worden weer geprikkeld een boek te lezen, zelfs in een vreemde taal. Het heeft veel troeven. De kleintjes krijgen persoonlijke begeleiding, hun zelfvertrouwen groeit en hun leergierigheid is groter. De groten nemen verantwoordelijkheid, oefenen sociale vaardigheden, passen kennis toe en delen ze.

Leerlingen en leerkrachten enthousiast

Riet Baeck, leraar 5e leerjaar: “Ik zag een leerling een blad bovenhalen om een regel over accenten op te schrijven en vervolgens uitleggen hoe de uitspraak moest. Ze nemen de begeleiding echt serieus!”

Sarah Laureys, leraar 6 Humane Wetenschappen: “Ik heb leerlingen die volgend jaar de opleiding bachelor lager onderwijs willen volgen. Ze zijn blij dat ze nu al eens de kans krijgen om te werken met jonge kindjes.”

Jana Steenwinckel van 6 Humane Wetenschappen: “Het kindje dat ik bege-
leidde zei dat hij normaal niet graag las, maar dat hij Frans lezen wel erg leuk vond”. Ook Kay-Leigh Stevelinck was tevreden: “Ik vind het leuk om kindjes te helpen met Frans lezen en leren. Nu kon ik ook de voorleestechnieken die we in de klas hebben geleerd écht toepassen. Wanneer mogen we nog eens tutorlezen?”

Alternatief internetten

GOBSwilgenduinKalmthout.jpeg

Op woensdag 4 juni 2014 ondertekenden de GO! basisschool Wilgenduin in Kalmthout, de Vrije basisschool Remi Quadens in Brasschaat en afgevaardigd bestuurder van het GO! Raymonda Verdyck een intensief samenwerkingsakkoord dat de traditionele onderwijsnetten overstijgt.

Wilgenduin maakt via de scholengroep Forum deel uit van het GO!, Remi Quadens is een onafhankelijke vrije school, in de schoot van Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding. Toch gaan de 2 scholen vanaf volgend schooljaar nauw samenwerken op vlak van middelen, onderwijsaanbod, kennis en expertise en financieel beleid. Op die manier willen ze samen hun leerlingen nog beter onderwijs aanbieden.

Kinderen zijn belangrijker dan onderwijsnetten: zo kan je dit initiatief samenvatten. De twee basisscholen voor buitengewoon onderwijs liggen in dezelfde regio, delen grotendeels eenzelfde onderwijsaanbod en visie.

'Samenwerking is dus een logische stap', aldus Jean-Pierre Van Baelen, algemeen directeur van DBC Openluchtopvoeding. Alleen, de scholen behoren niet tot hetzelfde onderwijsnet. 'Wij willen dat gegeven overstijgen', zegt Van Baelen. 'Door samen te werken kunnen we kinderen een gepaster aan-
bod geven, kunnen leraren kennis delen, zorgen we dat een kind minder lang op de bus moet zitten, noem maar op. Dan zou het toch te gek zijn om het niét te doen, enkel omdat we niet tot hetzelfde onderwijsnet behoren? Wij houden niet van labels, ook bij onze leerlingen kijken we verder dan 'het etiketje'. Laat ons dat dan ook doen voor de school waar ze les volgen. Wij willen kijken naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen, en we zien heel wat mogelijkheden in deze samenwerking.

Raymonda Verdyck denkt er net zo over: "Ik droom van een wereld zonder netten, waar er alleen sterke scholen zijn die het beste uit ieder kind willen halen, los van zuilen en structuren. Op korte termijn is dit helaas utopisch, maar in afwachting kunnen we wel de krachten bundelen tussen scholen die dezelfde waarden en pedagogische visie delen. Een sterke samenwerking zorgt ervoor dat mensen en middelen efficiënter worden ingezet, wat de kwaliteit in de 2 instellingen alleen maar ten goede kan komen."

Frank Van Herck, algemeen directeur van GO! Scholengroep Forum: "Onze school voor buitengewoon onderwijs zit de jongste jaren met wachtlijsten. In plaats van lijdzaam toe te zien, proberen wij daar zo goed mogelijk op in te spelen. Na een eerste samenwerking via een internettenscholengemeen-
schap zien we in deze samenwerking mogelijkheden om onze middelen beter aan te wenden en beter in te spelen op de zorgvraag binnen de regio."

Een ontmoeting uit het boekje

GOAtheneum.Diestjpeg.jpeg

Boeken lezen. Ja, dat doen ze op school nog steeds. In GO! technisch atheneum 2 Diest konden de leerlingen van het 4e jaar kiezen uit het oeuvre van 2 auteurs met wie ze na het lezen en de creatieve verwerking ervan in gesprek gingen.

Je hoort het wel eens zeggen: ‘Jongeren vandaag lezen niet meer’. Maar net als wel met meer van die uitspraken is ook deze bewering verre van een algemene waarheid. Althans niet in GO! technisch atheneum 2 in Diest.

De beeld- en videocultuur heeft de moderne mens al langer dan vandaag in serieuze mate weggelokt van de focus op het geschreven woord. Het aanbod is ook immens. Met alle moderne (communicatie)-technologie zijn we haast geen moment meer zonder (bewegende) beelden. Ook in reclame en publiciteit heerst het beeld.

Het lijkt daarom in deze tijd geen sinecure voor leraren om jonge mensen taalbeheersing bij te brengen. Een taak die we nochtans nog altijd van hen verwachten. Eén van de manieren om een taal onder de knie te krijgen is teksten en boeken lezen. Nu en dan een boek lezen hoort daarom ook thuis in het lessenpakket. Nogal wat jongeren echter lijken de weg naar het boek, eens ze in het secundair onderwijs zijn aanbeland, een beetje kwijt te ra-
ken. Daarom kozen ze in Diest voor een aanpak met een extraatje. Michel Grammet, leraar Nederlands in het technisch atheneum in Diest legt uit.

"Op vrijdag 25 april mochten de vierdejaars TSO en KSO in de plaatselijke stadsbibliotheek kennis maken met jeugdauteurs Gerda van Erkel en Ed Franck. Eerder hadden ze de opdracht gekregen om een roman van deze schrijvers te lezen. Vervolgens mochten ze hun interpretatie van dit boek vorm geven, door er een gedicht, een schilderij, een herwerkte cover, een bewerkt kortverhaal of nog iets anders van te maken."

"Dankzij een goede samenwerking met medewerkers van de stadsbibliotheek konden ze, in een voor de gelegenheid knus ingerichte leeszaal, niet alleen hun projectjes voorstellen, maar nadien ook hun indrukken i.v.m. de gelezen verhalen uitwisselen met de schrijvers. Na afloop liet Gerda van Erkel nog weten dat ze, naast de traditionele boekbespreking waarmee ze in haar ontmoetingen met de jeugd meestal geconfronteerd wordt, deze nieuwe benadering echt wist te waarderen. Zeker voor herhaling vatbaar!"

Dat lijkt ons geen kwaad idee.

'Grammy Award' voor kappers

gramprijsbolleke.jpg

Al weet Marie-Christine Fiers van GO! atheneum Schoten-Schilde al langer dan vandaag dat er in haar school kwaliteit geleverd wordt, toch blijft het altijd aangenaam verrassend als de jury van een wedstrijd aan komt kloppen met de mededeling dat een van de klassen uit je school de hoofdprijs heeft weten binnen te halen.

Dat is precies wat mevrouw Fiers overkwam vorige week toen ze te horen kreeg dat het 7e jaar Haarstilist de eerste prijs GRAM 2014 in de wacht had gesleept met het project ‘omgekeerde anonimiteit’. Ook hun leerkracht mevrouw Willems kreeg een prijs, die voor beste leerkracht. Voor haar gedrevenheid en talent om haar leerlingen te motiveren.

De GRAM is een wedstrijd waaraan alle BSO scholen van Vlaanderen kunnen deelnemen. Het gaat erom uit te blinken in vakmanschap, originaliteit en creativiteit.

Het project 'omgekeerde anonimiteit' waarmee de leerlingen uit GO! atheneum Schoten-Schilde dit jaar wonnen, snijdt een thema aan waar niemand onberoerd bij blijft: pesten. De haarstilisten grepen naar de middelen waarmee ze als geen ander overweg kunnen: kammen, scharen, shampoos én haar natuurlijk, om er de thematiek van het pesten mee uit te drukken. Tegelijk werkten ze ook een erg verzorgde presentatie uit om het hele project aan de jury van de GRAM-wedstrijd op overtuigende en pakkende wijze uit de doeken te doen.

En dat is hen dus aardig gelukt. De leerlingen bewezen er meteen ook mee dat ze klaar zijn om aan het echte werk te beginnen. Lekker bijknippen maar, al die pestkopjes!

potentieel.jpg

Meer inspirerende verhalen?

vind je op www.g-o.be.

Wil je ook een inspirerende activiteit uit jouw school in dit magazine? Stuur dan een mailtje naar de redactie via uwbericht@g-o.be.

Aan inspirerende voorbeelden geen gebrek.

 

Ga naar het colofon

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...