maandag 26 juni 2017
Francis (14).jpg

Kansen geven en grijpen

Al een aantal jaren studeren in het volwassenenonderwijs niet meer uitsluitend vlijtige twintigers af. Ook steeds meer vijftigplussers willen een herkansing of een extra diploma op zak. Francis (61) uit Berendrecht studeerde drie jaar geleden af aan GO! CVO Antwerpen. Dit jaar behaalden er opnieuw zo'n 80 volwassenen hun diploma waarmee ze hun leven een nieuwe wending geven. 

Francis (61) deed iets waar velen enkel van durven dromen

“Als jonge twintiger koos ik voor dierengeneeskunde. In het voorlaatste jaar stopte ik mijn studies. Ik had een hekel aan studeren! Bovendien wilde ik graag de grote huisdieren doen. Maar de koeien in mijn regio waren op”, grinnikt Francis.

“Ik startte mijn carrière in de medische sector maar vond geen voldoening in mijn job. Ik was klaar om m’n leven een andere wending geven. Ik deed steeds de boekhouding van m’n vrouw, zo kwam ik op het idee … waarom maak ik van boekhouden niet mijn beroep? En GO! CVO Antwerpen biedt diplomeerbare opleidingen, vandaar mijn keuze voor het volwassenenonderwijs.”

“Mijn omgeving dacht al snel dat het een impulsieve beslissing was en men had weinig hoop op een succesvolle afloop. Maar hoe meer mensen er niet in je geloven, hoe meer je je wil bewijzen. En ik moet zeggen dat het reuze meeviel. In het volwassenenonderwijs heb je een heel ander contact met je docenten. Ik was de oudste in de klas, maar ik had een hele goede band met alle jongeren. Zij kwamen vaak naar mij om raad én notities”, lacht Francis. “We gingen vaak ook nog een pint pakken na de les. De sfeer zat altijd goed”.

“Ik wil werken tot ik 75 jaar ben, daarna zal het allemaal niet meer zo goed marcheren, vrees ik. Maar ben ik nog goed bij de pinken? Dan wil ik tot het einde van mijn leven blijven werken. Mijn grootvader heeft dat ook gedaan. Met pensioen gaan, lijkt mij afschuwelijk. Een heel de dag thuiszitten is niet aan mij besteed. Mijn sociale contacten vind ik zo belangrijk. Hoeveel mensen sterven er niet uit eenzaamheid? Ik wil m’n hersenen dat niet aandoen!"

Voor Francis was het een grote stap. “Vaak durven volwassenen die stap niet te zetten. Ik heb nooit meer dan 5 jaar dezelfde job gedaan. Daarom zal ik nooit een burn-out krijgen, denk ik.”

Meer dan 700 volwassenen opnieuw klaar voor arbeidsmarkt

Naast Francis zijn er ook dit schooljaar weer heel wat volwassenen die de sprong waagden. GO! CVO Antwerpen zwaait ze straks uit op de proclamatie. Op 27, 28 en 29 juni behalen zo’n 120 volwassenen hun diploma secundair onderwijs bij GO! CVO Antwerpen. 80 volwassenen mogen hun graduaatsdiploma in ontvangst nemen. Verder worden er ongeveer 400 certificaten Nederlands uitgereikt aan anderstaligen, 110 certificaten bij de taal- en andere opleidingen en 21 getuigschriften bedrijfsbeheer.