vrijdag 15 september 2017
Lijn_stelt_leerbus_voor_in_atheneum_Keerbergen_01.png

Leerbus van de Lijn voorgesteld in GO! technisch atheneum Keerbergen

De Lijn stelde woensdag samen met Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts in het GO! technisch atheneum in Keerbergen de Leerbus voor. Deze bijzondere lijnbus laat technici in spe in verschillende scholen op een interactieve manier kennismaken met bustechniek. De Lijn zet met de Leerbus ook in op een betere doorstroming van pas afgestudeerden naar een job bij de vervoermaatschappij.

Leerbus voor TSO, BSO en volwassenenonderwijs

Het GO! technisch atheneum in Keerbergen ontving woensdag als eerste school de Leerbus van De Lijn. “Leerlingen van ons 6e jaar TSO en 7e jaar BSO hebben samen met minister Weyts enkele pannes opgelost en onderhoud uitgevoerd. Werken met een echte bus is voor onze studenten op zich al een belevenis, bovendien doen ze ook erg waardevolle ervaring op”, klinkt het bij directeur Steven Hendrickx. Van zodra de leerlingen de cursus hebben doorlopen, kan de Leerbus naar een volgende school. De Lijn mikt naast de derde graad TSO en BSO ook op het volwassenenonderwijs.

Afstudeerproject

De bezielers van de Leerbus zijn hoofdtechnicus Kris Vanderhaegen en werkplaats-verantwoordelijke Wannes Uyttebroek: “Kris volgde als werknemer bij De Lijn een extra opleiding bij GO! cvo Crescendo. Hij was daarbij nog op zoek naar een afstudeerproject. Ik stelde een interactieve “Leerbus” voor, Kris heeft dat idee de afgelopen maanden samen met enkele collega’s helemaal uitgewerkt. We zijn trots op het resultaat”. Om de Leerbus beter in de kijker te zetten, is het voertuig vorig schooljaar volledig "gewrapt" door laatstejaarsleerlingen publiciteitsgrafiek van het GO! technisch atheneum (KTA2) in Hasselt.

Investering in reizigerscomfort van vandaag én morgen

Minister Weyts: “De Leerbus kwam tot stand in samenwerking met verschillende scholen, een mooi voorbeeld van hoe De Lijn de banden met het onderwijs aanhaalt. Dit project geeft leerlingen bovenal zin om met een bus aan de slag te gaan. Het is een investering in toekomstige technici, in het reizigerscomfort op de bussen van vandaag én van morgen”. De bus kan worden ingezet in scholen in heel Vlaanderen. Die kunnen met De Lijn contact opnemen via de website van de Leerbus, www.delijn.be/leerbus.

quote icoon

Dit project is uniek, leerlingen sleutelen op school immers niet alleen aan de Leerbus, maar ook aan een toekomst bij De Lijn.

— Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit

Nieuwe technici aantrekken

De Leerbus laat studenten niet alleen kennismaken met bustechniek, het project zet ook in op de doorstroming van pas afgestudeerden naar een job bij De Lijn. “Deze bus is een extra troef wanneer De Lijn op zoek gaat naar nieuwe technici, nog steeds een knelpuntberoep. Op de volgende jobdag van De Lijn in Sint-Niklaas (en Grimbergen) op 23 september kunnen sollicitanten de Leerbus zelf onder handen nemen. Met die jobdag blijven we dit najaar volop chauffeurs en technici aanwerven”, besluit directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy.