zondag 28 april 2019
nieuwe sporthal op campus Plantijn Borgerhout.jpg

Nieuwe plek om 'sportief' te zijn: sporthal GO! campus Plantijn

Sport en spel, niks dat beter jongeren samen kan brengen om zich uit te leven en te ontplooien over alle verschillen heen. Met de nieuwe sporthal van GO! campus Plantijn hebben de jongeren in Borgerhout er sinds april een bondgenoot bij.

 

Op zaterdag 27 april werd de nieuwe sportinfrastructuur op de GO! campus Plantijn feestelijk geopend door de leerlingen van GO! basisschool Plantijntje en GO! Spectrumschool. In aanwezigheid van Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! scholengroep Antwerpen, Ron Wolfs, coach bij het basketbalstimuleringsproject van Wolf Pack Basketball Academy en een aantal van zijn basketbalbeloftes, werd het lintje officieel doorgeknipt.

De GO! campus situeert zich in Borgerhout (Plantin en Moretuslei) en rekruteert voornamelijk leerlingen uit de buurt. “De vaak kleinbehuisde kinderen willen bewegen, maar misten in Borgerhout de ruimte voor een gevarieerd sportaanbod,“ vertelt Karin Kreydt, de directeur van GO! basisschool Plantijntje. “De sporthal geeft alle kinderen in de buurt de kans om samen te komen tijdens naschoolse activiteiten. Die sociale cohesie helpt iedereen om vooruit te komen in het leven.” Karin wijst er ook op dat voldoende beweging essentieel is voor de groei en ontwikkeling van kinderen, niet alleen op fysiek vlak, maar ook voor de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling. “Alle kinderen verdienen een eerlijke kans om zich te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien,” aldus de directeur.

Al een aantal jaren traint Wolf Pack Basketball Academy wekelijks in de sporthal. Wolf Pack is een jongerenstimuleringsproject en begeleidt jongeren die minder mogelijkheden hebben om aan te sluiten bij een sportclub. Zij zijn erg blij met de vernieuwde infrastructuur. En het project in samenwerking met de GO! campus mist zijn doel niet. Alhassan Barrie uit Borgerhout bijvoorbeeld, is een van de succesverhalen van GO! basisschool Plantijntje die via de Wolf Pack zijn talent ontdekte. Hij schopte het als één van de weinige Belgen tot het zogenaamde ‘college basketball’ en studeert en speelt nu in de VS: “Plantijntje is meer dan een school voor mij, het is familie. Het is de school die mijn liefde voor basketbal heeft aangewakkerd,” vertelt Alhassan Barrie. Ook oud-leerlingen Suraj en Dennis kregen de smaak van succes te pakken op de GO! campus in Borgerhout. Zij vertellen hoe het basketbalproject een positieve invloed heeft gehad op hun studieloopbaan. Beiden studeren nu aan de universiteit.

Om die redenen wilden de GO! scholen graag verschillende sportclubs aantrekken zodat een ruimer aanbod aan sportactiviteiten in de sportzaal en dus de buurt mogelijk werd. De oorspronkelijke sportzaal was echter verouderd en dus weinig aantrekkelijk voor externen. De zaal miste degelijke opbergruimte, kleedruimten en sanitair. Ook qua veiligheid liet de accommodatie te wensen over. Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid, konden de scholen de infrastructuur vernieuwen. Op voorwaarde dat de zaal ook benut wordt door sportclubs en andere verenigingen uit de buurt. Intussen kan je in de sporthal ook terecht voor de Borgerhoutse dansvereniging Moves, Cheerleading Academy en bewegen voor kleuters en kleuterturnen.

De vernieuwde sporthal op de gedeelde GO! campus Plantijn, geeft de kinderen en jongeren uit Borgerhout de kans om hun weg te vinden naar de sportclub. Zo kunnen ze nieuwe vriendschappen ontwikkelen, een sociaal netwerk opbouwen en kennismaken met normen en waarden in de sport én de samenleving in het algemeen.