dinsdag 26 april 2016
peermediation2.jpg

Nascholingen 'Peer mediation' en 'Agressie stopzetten'

Waar mensen samenkomen, zijn conflicten en spanningen nooit veraf. Dat hoeft niet eens zo erg te zijn, als we er maar in slagen er op een goede manier mee om te gaan. Preventief kunnen we bijvoorbeeld bemiddelen met ‘peer mediation’. Loopt het conflict toch uit de hand, dan moeten we ingrijpen en op een efficiënte manier de agressie stopzetten. Nascholers Erwin Vermesen en Liv Van Hyfte geven leerkrachten hiervoor de juiste handvatten.

Slim en doeltreffend met conflicten omgaan

De voorbeelden van conflicten op school of in de klas zijn legio. De oorsprong van het conflict ligt vaak zelfs niet in de schoolcontext. “Een leerling deelt bijvoorbeeld een gênante foto van een andere leerling op sociale media, tot groot jolijt van de anderen. Door de betrokken leerlingen te straffen, los je dit niet op. Maar als je niets doet, dreigt de sfeer te verzuren en loopt de spanning verder op. Als leerkracht tussenkomen in zo’n situatie is niet vanzelfsprekend, want de ervaring leert dat jongeren dit soort conflicten beter zelf oplossen. Leerlingen accepteren in zo’n context meer van andere leerlingen, die tot dezelfde peergroup behoren, dan van leerkrachten. Dat soort bemiddeling noemen we peer mediation. Jongeren zijn ertoe in staat, als ze hiervoor de nodige vaardigheden onder de knie krijgen”, vertelt Erwin Vermesen.

Sociale vaardigheden

Die vaardigheden kunnen jongeren leren van leerkrachten die hiervoor opgeleid zijn. "Het opleidingstraject 'Peer mediation' loopt over vijf dagen en is een train-de-trainerprogramma. Wij leiden leerkrachten op, die er op hun beurt mee aan de slag kunnen in hun klas of school", zegt Liv Van Hyfte. "In sommige scholen gebeurt dat al jaren op een systematische manier en het werkt. Peer mediation is bijzonder waardevol. In Antwerpen heeft een aantal lagere en middelbare scholen hierrond zelfs een samenwerking gesloten met jeugdbewegingen, met de steun van de stad. Peer mediation werkt op alle niveaus. Meestal wordt met leerlingen van de derde graad aan de slag gegaan, zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs."

"Cruciaal in peer mediation zijn sociale vaardigheden en communicatietechnieken. Spreek met ik-boodschappen, bijvoorbeeld, want zo viseer je de andere niet. Maak bewust gebruik van de techniek van het spiegelen. Wees assertief zonder agressief te worden. Met deze vaardigheden kan je ruzies, conflicten maar bijvoorbeeld ook pestgedrag in de kiem smoren. Leerlingen winnen bovendien aan zelfvertrouwen en leren verantwoordelijkheid te nemen en op een goede manier om te gaan met spanningen", weet Erwin Vermesen.

"Vijf dagen opleiding lijkt veel, maar eens je het programma gevolgd hebt, kun je er vele jaren mee aan de slag in je school. Leerkrachten moeten eerst zelf leren hoe peer mediation in de praktijk werkt en daarna moeten ze die vaardigheden leren overbrengen op jongeren. Dat doe je niet in een handomdraai", zegt Liv Van Hyfte.

Het traject 'Peer mediation' richt zich op het basis- en het secundair onderwijs. Deelnemen gebeurt in duo’s, tenzij peer mediation op de school al bestaat. Zowel leerkrachten, zorgcoördinatoren, leerlingenbegeleiders als CLB-medewerkers kunnen deelnemen.

Wees duidelijk

Als preventief bemiddelen niet helpt, dan kan een conflict ontaarden in agressie. Vechtpartijen op de speelplaats, leerlingen die een leerkracht uitschelden, hoogoplopende ruzies aan de schoolpoort … Op dat ogenblik moeten leerkrachten curatief ingrijpen. "Interveniëren is iets totaal anders dan bemiddelen", zegt Erwin Vermesen. "Bij agressie moet de leerkracht wel doortastend optreden. Dit mag je niet overlaten aan de leerlingen."

peermediation1.jpg

"Als leerkracht moet je voor het stopzetten van agressie vooral duidelijk en helder communiceren" geeft Erwin alvast als tips mee. "Gebruik niet teveel woorden, draai niet om de hete brij heen, maar gebruik korte, sturende boodschappen. Denk ook aan de nazorg: goede afspraken zijn nodig voor alle betrokkenen."

De nascholing 'Agressie stopzetten' duurt één dag en richt zich tot leerkrachten, directeurs, opvoeders en secretariaatsmedewerkers van het secundair onderwijs. Deelnemers gebruiken persoonlijke ervaringen en eigen casussen en oefenen vooral heel veel. Je gaat naar huis met handige tools om agressie in al zijn facetten stop te zetten.

Praktisch

Vanaf 1 mei vind je alle informatie over het nascholingsaanbod voor volgend schooljaar op de website GO! pro.

Naast het traject ‘Peer mediation’ van 5 dagen (train de trainer), komen er ook keuzemodules van een dag, waar mensen aan kunnen deelnemen als verdieping van een pedagogische studiedag of als extra training voor leerkrachten bij wie het traject al loopt in de school en die bepaalde onderdelen nog niet gehad hebben. Dit zijn de nieuwe (ééndags)modules:

  • De vijf stappen van bemiddeling
  • Omgaan met conflicten
  • Communiceren bij conflicten
  • Module Intervisie

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...