dinsdag 28 augustus 2018

Meer dan 100 leraren en directeurs van het GO! volgen summerclass actief burgerschap

Het GO! markeert een volgende mijlpaal in burgerschapseducatie: de leerlijn en het handboek. Meer dan 100 leraren en directies volgen een summerclass actief burgerschap.

DSC_0213filter.jpg

Brussel, 27 augustus 2018 – Vanaf september 2018 introduceert het GO! een ‘Leerlijn actief burgerschap’ en het gloednieuwe handboek ‘Groeien in actief burgerschap’ brengt daarbij ondersteuning. Een nieuwe mijlpaal in de burgerschapseducatie.

Actief burgerschap is verankerd in het pedagogische DNA van het GO!. Al in 2016 nam het GO! de vlucht vooruit met pilootprojecten rond actief burgerschap en de lancering van een burgerschapsbooster voor zijn scholen.

IMG_4251.JPG

Dinsdag 28 augustus, tijdens de ‘Summer class actief burgerschap’, maken leerkrachten en directies kennis met de leerlijn actief burgerschap die het GO! vanaf dit schooljaar inricht. Daar maken meer dan 100 onderwijsprofessionals in de zomervakantie tijd voor vrij. Via workshops en interessante lezingen maken ze kennis met de inhoud van de leerlijn en worden hen tools aangereikt om er in de klas mee aan de slag te gaan. Bovendien krijgen zij de eerste sneak preview van het nieuwe handboek.

“Het boek geeft aan hoe actief burgerschap in het curriculum op school er kan uitzien. In de wetenschappelijk onderbouwde en inclusieve leerlijn valt actief burgerschap uiteen in drie competenties: filosoferen, waardevorming en duurzaam samenleven. Het biedt scholen een stappenplan voor de omzetting van de leerlijn naar lesvoorbereidingen en stelt modellessen en evaluatietechnieken voor”, zeggen Sven Gellens en Lore Deweerdt, auteurs van het handboek.

IMG_4255 (3).JPG

“Onze maatschappij is constant in beweging. Onze scholen zijn bovendien superdivers. We moeten onze jongeren leren samenleven en hen opvoeden tot actieve wereldburgers. De school kan daarbij het verschil maken door te focussen op burgerschap en jongeren te ondersteunen in hun groeiproces”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Met deze aanpak worden de competenties van actief burgerschap écht verworven. We staan nu al klaar voor de eindtermen die in september 2019 van kracht zullen zijn.”

IMG_4258filter.jpg

Persverantwoordelijke

Nathalie_vk.jpg

Nathalie Jennes

0494 48 38 26

nathalie.jennes@g-o.be

Actief burgerschap

GO-76.jpg
  • Het GO! wil zijn leerlingen maximaal voorbereiden om als actieve burgers deel te nemen aan de samenleving van vandaag én morgen en die ook actief mee vorm te geven. In het PPGO! krijgt actief burgerschap een centrale plaats om het 'Samen leren samenleven' concreet waar te maken.” 

  • De GO! waarden respect, oprechtheid, gelijkwaardigheid, openheid, engagement en betrokkenheid zijn richtinggevend. Actief burgerschap betekent dat we zowel binnen als buiten de school deze waarden stimuleren.

Lees meer over Actief burgerschap