zaterdag 14 maart 2015
verpleegsters.png

Snuffelen aan je droomjob

Om de kloof tussen droom en daad te overbruggen is het goed al eens de droom af te tasten. De vijf- en zesdejaars van GO! atheneum Dendermonde namen daarom deel aan Dreamday, een ontmoetingsdag tussen jongeren en professionals op de werkvloer.

Bijna klaar met het middelbaar

Binnen enkele maanden is het zover voor de zesdejaars: het middelbaar zit erop, nog even zomervakantie en dan verder studeren aan een hogeschool of universiteit. GO! atheneum (KA) Dendermonde maakt de leerlingen bewust dat het belangrijk is een studiekeuze te maken die aansluit op hun eigen persoonlijkheid en capaciteiten. Wat bij die keuze ook helpt is een correct beeld krijgen van wat die toekomstige droomjob echt inhoudt. En daarbij kan Dreamday van pas komen.

Persoonlijk en concreet

‘Dreamday’ is een nationale ontmoetingsdag tussen jongeren van 16-19 jaar en gemotiveerde professionals. De leerlingen bezoeken de getuigen op hun werkplek en lopen enkele uurtjes mee. De professionals vertellen met passie over hun beroep en hun loopbaan. Zo helpen ze de kloof tussen de schoolbanken en de werkvloer te overbruggen.

Op basis van persoonlijke interesse kozen de leerlingen zelf hun droomgetuige en zo trokken meer dan dertig verschillende groepjes leerlingen uit het atheneum van Dendermonde op donderdag 19 maart naar alle hoeken van het land.

Vier meisjes uit 6 Wetenschappen-Talen staken de taalgrens over om in het Centre Hospitalier Régional de Namur te luisteren naar het verhaal van chirurg-orthopedist Bernard Woitrin. Mira Hollants-Van Loocke vertelt: “Deze uitstap heeft Margot, Chloë, Deloris en mij ontzettend verrast! Met tegenzin zaten we deze ochtend 2 uur op de trein en bus, maar eenmaal in het ziekenhuis in Namen aangekomen bleek dat we een hele bijzondere rondleiding kregen. Eerst passeerden we via de spoedafdeling, de intensive care enzovoort. Als laatste mochten we live achter glas naar een rug-,knie-, hart- en heupoperatie kijken! Dit hadden we nooit verwacht en was dan ook zeer indrukwekkend. Wij hebben deze uitstap gekozen omdat we alle vier graag geneeskunde willen studeren en ons daarna willen specialiseren in een bepaalde tak van de chirurgie.”

Een groepje van vijftien leerlingen trok naar Brussels Airport om te luisteren naar de getuigenis van Data Services Officer Kris De Bolle. Voorzien van een speciale bezoekersbadge kregen de leerlingen niet enkel zijn verhaal, maar ook een hele rondleiding in delen van de luchthaven die je als passagier nooit te zien krijgt. Lennert Mertens uit 5 Economie-Talen is al van jongs af aan gefascineerd door vliegtuigen: “Het zou mooi zijn mocht ik een job in de luchtvaart kunnen krijgen. Het liefst zou ik piloot worden, maar vandaag vond ik het vooral interessant om te zien hoe enorm de organisatie van zo’n luchthaven is.”  Brussels Airport biedt inderdaad heel veel werkgelegenheid. Anaïs Bonnaffé uit 5 Humane Wetenschappen vertelt: “Ik weet nog niet precies wat ik ga studeren, maar ik denk aan toerisme. Daarom wou ik vandaag graag het verhaal van mijnheer De Bolle horen, die ook toerisme heeft gestudeerd. Het was interessant te horen hoe hij is opgeklommen binnen dit bedrijf en hoe hij gespecialiseerd is.”

Sommige leerlingen hoefden het atheneum in Dendermonde niet te verlaten voor Dreamday, want ook op school zijn droomjobs en enthousiaste professionals te vinden. Zo volgde Simon Martin uit 6 Humane Wetenschappen een dagje Merlijn Nimmegeers, de ICT-coördinator van de school.

Eerst dromen dan daden

Om ergens te geraken moet je werken en zelfs hard. Maar wanneer je de juiste keuzes maakt en erin gelooft, dan kan dat ook. Dit is één van de vele lessen die de leerlingen op Dreamday meegekregen hebben. Nu komt het erop aan zelf de toekomst in handen te nemen. De meeste zesdes weten al wat ze gaan studeren, de vijfdes zijn op Dreamday nog eens extra geprikkeld om grondig op zoek te gaan naar wat bij hen past. Op school krijgen ze daar alle steun bij: infosessies van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, excursies naar hogescholen, universiteiten en een studie-informatiebeurs. Ook op de studienocturne van het atheneum zelf kwamen al vertegenwoordigers van verschillende studierichtingen om persoonlijk uitleg te geven. En volgend jaar opnieuw. Omdat goed kiezen belangrijk is!

Meer informatie via

Gerd De Wit
directeur GO! atheneum Dendermonde
secretariaat.ka@kad.be
052 25 17 74