maandag 04 juni 2018
IMG-20180517-WA0006-min.jpg

Talendorp in GO! atheneum Denderleeuw

Nieuwe dingen aanleren kan je op vele manieren. Niet één invalshoek, maar een mix van diverse benaderingen is vaak de sleutel tot succes. De variatie helpt om routine te omzeilen en nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Zo kozen de talenbeleidcoördinatoren van GO! atheneum Denderleeuw ervoor om de taallessen extra schwung te geven door een ‘Talendorp’ te organiseren in de school. In samenwerking met het hele schoolteam en studenten van de Erasmushogeschool.

Het Talendorp bestaat o.m. uit een restaurant, een politiekantoor, een supermarkt, een ziekenhuis en een douanepost. Op die verschillende plekken komen leerlingen uit het tweede jaar leerlingen tegen uit het vijfde jaar. Elke locatie draagt andere woordenschat bij, andere uitdrukkingen.

De leerlingen kunnen zo op een informele manier kennismaken met bepaalde situaties die hen ‘dwingen’ te zoeken naar woorden, zinnen en manieren om zich in een andere taal duidelijk te maken. Een en ander wordt natuurlijk wel goed voorbereid door de leerkrachten. De leerlingen krijgen een rol toegewezen, met een verhaallijn en een budget. Bij het uitvoeren van de verhaallijn gaan de tweedejaars in verschillende talen in interactie met de vijfdejaars.

Die mogelijkheid tot interactie en improvisatie in het Talendorp wordt wel geapprecieerd door de leerlingen. En sommigen ontdekken zo echt hun liefde voor talen. De leraren ondersteunen, begeleiden en kijken tevreden toe wanneer ze zien dat Nederlandstalige leerlingen Franstalige leerlingen helpen, en omgekeerd. Er ontstaat een talige symbiose die het Talendorp een extra impuls geeft.

DSC_0166_selectietalendorp-min.JPG

Directeur Tina Van der Stock is enthousiast over het evenement: ‘De vijfdejaars leren een evenement organiseren en kunnen hierin een voorbeeldfunctie opnemen. De tweedejaars krijgen spreekkansen en worden gecoacht door de vijfdejaars. Tegelijkertijd werken de leerlingen aan VOETen en leerplandoelstellingen. Het Talendorp moedigt ook leraren aan om achter de schermen met elkaar te overleggen, aangestuurd door de talenbeleidcoördinatoren en met medewerking van studenten van de Erasmushogeschool. Alle betrokkenen hebben het Talendorp collegiaal samen georganiseerd.’ Door die geslaagde samenwerking kwam het Talendorp echt tot leven.

Meer informatie via

Stanny De Block
GOK-coördinator GO! atheneum Denderleeuw
0473 78 33 35
stanny.de.block@kadenderleeuw.be  
www.kadenderleeuw.be