maandag 02 december 2019
omiVista Mobii2_rh.jpg

Een beetje zoals in de film

In GO! BSBO Groenlaar, basisschool voor buitengewoon onderwijs in Rumst, hebben ze sinds kort een speciale projector in huis. De omiVista Mobii zorgt ervoor dat de kinderen zich beter dan ooit in hun sas voelen. De magie van een projectie.

De kleuters en de kinderen van de leefgroepen in GO! BSBO Groenlaar, school voor buitengewoon onderwijs in Rumst zijn erg blij dezer dagen. En neen, daar zitten Sinterklaas en zijn Pieten nu eens voor niks tussen. Wel een nieuw apparaat op school. Sinds enkele weken kunnen ze er volop experimenteren op de omiVista Mobii, een interactief projectiesysteem, dat reageert op bewegingen van de kinderen en die omzet in visuele effecten en geluiden.

Het toestel kan projecteren op de vloer, op een tafel en zelfs op een rolstoelblad. “De kinderen kunnen liggend, zittend, rollend, kruipend of lopend bewegingen maken over de vloer, of met de armen bewegen over de tafel. Zo kunnen ze tekeningen kleuren, ballonnen stuk maken, herfstbladeren wegvegen, figuren tevoorschijn toveren, maar ook een virtuele bal naar elkaar doorspelen,“ vertelt kinesiste Lut Coeckelbergs.

“We waren met een groepje leerkrachten en therapeuten op zoek naar een geschikt toestel om onze leerlingen te stimuleren. We vergeleken diverse toestellen met elkaar en gingen op werkbezoek bij fabrikanten om concrete informatie te verzamelen,“ zegt directeur Ronny Verbeek. “Ook nodig: extra budgetten om deze aankoop te financieren. Dankzij een mooi samenwerkingsverband tussen Cera CVBA, vzw De Eekhoorn en GO! scholengroep Rivierenland konden we dit toestel tenslotte aankopen,“ vult een trotse directeur aan.

 

omiVista Mobii_rh.jpg

De projecties zetten de kinderen aan om te bewegen, te spelen en te ontdekken. Ze werken in die mate dat ze de kinderen ondanks hun beperkingen kunnen stimuleren en uitdagen om in interactie te gaan. Ze krijgen meer gericht contact met de omgeving en ze door de respons hebben ze sterker het gevoel dat iets lukt. Niet in het minst door de leuke animaties.

Daarnaast kunnen er ook activiteiten met leermogelijkheden aangeboden worden om bijvoorbeeld de taalontwikkeling of het ruimtelijk inzicht te stimuleren. Marianne Papeliers, ergotherapeute:

“Het systeem is dynamisch en gebruiksvriendelijk waardoor we de beelden en de geluiden kunnen aanpassen aan de leefwereld van de kinderen. Met een beetje basiskennis van de computer, tips en advies van de leverancier en een portie gezond verstand kunnen we zelf aantrekkelijke en leerrijke spelletjes maken.”

“We zijn ervan overtuigd dat we het aanbod en daarmee ook het leven van de kinderen rijker kunnen maken. Op deze manier kunnen ze groeien in hun mens-zijn en welbevinden. We streven naar gelukkige kinderen die actief kunnen deelnemen aan het leven en de wereld rondom hen. De omiVista Mobii biedt alvast extra kansen,“ sluit kleuterjuf Anne Resseler af.