vrijdag 02 maart 2018
busleyden02.jpg

Leerlingen GO! atheneum Busleyden organiseren Magdag inclusief beperkingen

Onder het motto ‘Een hele dag tijd om te experimenteren. Niks moet, anders mag” riep het onderwijsmagazine Klasse scholen op om op 2 maart 2018 een dag lang in (of buiten) de klas buiten de lijntjes te kleuren en iets nieuws uit te proberen? In GO! atheneum Busleyden campus Stassart gaven ze aan die oproep op een ‘inclusieve’ manier gehoor. De leerlingen mochten gedurende een hele dag het schoolroer overnemen: een dagje zonder beperkingen. Of net wel?

Op vrijdag 2 maart namen de leerlingen van Jeugd- en gehandicaptenzorg voor een dag het roer over in GO! atheneum Busleyden campus Stassart. In het kader van MagDag organiseerden ze activiteiten met als centrale thema: ‘Wat als je (plots) met een beperking door het leven moet?’

De MagDag werd volledig georganiseerd door de leerlingen van Jeugd- en gehandicaptenzorg. In de voormiddag organiseren ze voor hun collega-leerlingen uit het eerste leerjaar B diverse spelactiviteiten en hindernissenparcoursen. “We wilden de leerlingen en leerkrachten laten ervaren hoe je samenwerkt met een leerling met een fysieke beperking’, zegt Maarten De Bakker, leerling van Jeugd- en gehandicaptenzorg.

“Tijdens de middag was er ook nog een gamewedstrijd. Maar geen gewone, want ook op deze gamewedstijd passen we het thema ‘leven met een beperking’ toe, zegt Seppe De Graeve, leerling van JGZ.

In de namiddag werden de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van GO! campus De Beemden bij de MagDag betrokken. Zij werden uitgenodigd voor een sportwedstrijd. “Wij weten al van tijdens de Mentalympics dat er op campus De Beemden topatleten zitten”, zegt Alexander Van Hooff, leerling van JGZ. “Deze wedstrijd past bovendien volledig in het kader van onze opleiding. Heel leuk dus dat we het vertrouwen krijgen om dit voor hen te mogen organiseren. Dat de beste heeft mogen winnen!”

De laatste activiteit die plaatsvond, is een Torbalwedstrijd tussen leerkrachten en leerlingen. “Torbal is een balsport die is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Maar je hoeft niet blind of slechtziend te zijn om mee aan Torbal te doen, want deelnemers zonder visuele beperking krijgen een blinddoek op“, zegt Benthe Bellens, leerling JGZ.

De MagDag werd in stijl afgesloten met een receptie voor alle deelnemers, supporters, begeleiders en organisatoren.

“Een dag van experimenteren, al doende leren en amuseren. Maar vooral een dag van wederzijds respect en met het hart op de juiste plaats voor het welzijn van onze medemens. Zo doen we dat in campus Stassart elke dag’, zegt een trotse Veerle Vansevenant, leerkracht van Busleyden Atheneum campus Stassart.

De afdeling Jeugd- en gehandicaptenzorg heet vanaf 1 september SEM: Support Educatie Mens.

Meer informatie bij

Tanja Janssens
directeur van GO! atheneum Busleyden campus Stassart
015 28 62 60