maandag 16 november 2020
Presentatie Onderzoekscompetenties Rh

Net voor de vakantie begint, een deugddoende tussensprint

Een prima studie- en werkattitude, anders kunnen we het niet noemen. Op het GO! atheneum Dendermonde hebben ze het niet zo voor uitbollen. Tot de laatste dag voor de vakantie wordt er stevig doorgewerkt. Op vrijdag 30 oktober presenteerden de zesdejaars er de resultaten van hun onderzoek aan leerkrachten en medeleerlingen.

 

Opbouwen naar een climax

Het juiste onderwerp kiezen, onderzoeksvragen formuleren, data verzamelen en analyseren… en ten slotte alles presenteren aan medeleerlingen en leerkrachten. De ideale afsluiter van haast twee maanden werk om een aantal onderzoekscompetenties in de vingers te krijgen. Door de presentatie echt net voor de vakantie te plannen, kunnen de leerlingen niet alleen langer aan hun werk sleutelen of zaken bijspijkeren, maar voelen ze ongetwijfeld ook meer voldoening, een mentale beloning voor hun volharding en inzet tot de laatste dag.

Voorbereid op de toekomst

Annelies Baeyens, leerkracht wiskunde aan het GO! atheneum Dendermonde, vertelt: “De leerlingen uit 6 Wiskunde-Wetenschappen en 6 Latijn-Wiskunde geven bewijs van hun onderzoekscompetenties door hun onderzoek voor te stellen via een posterbeurs. De onderwerpen zijn ook dit schooljaar weer heel divers, o.a. kosmische straling, de gulden snede in architectuur en natuur, de wiskunde achter de Rubiks kubus… Het is een zeer interessant leerproces geweest voor de leerlingen, een goede voorbereiding op het hoger onderwijs.” En dat geldt ongetwijfeld ook wat betreft die tot de laatste dag volgehouden inzet. 

Ook voor de leerlingen Moderne Talen waren het twee drukke maanden. Zij presenteerden hun bevindingen afwisselend in het Frans en in het Engels.

Dat de herfstvakantie er een werd die dubbel zo lang duurde dan gewoonlijk zal de voldoening na de tussentijdse test alleen maar groter hebben gemaakt. Nu op naar de kerstvakantie.