dinsdag 04 mei 2021
Debat In MSKA Roeselare Rh

Politici op de rooster

Echt barbecueweer hebben we nog niet gehad dit voorjaar, maar dat weerhield de leerlingen van GO! middenschool en atheneum MSKA Roeselare Campus Tant er niet van om 7 bekende Vlaamse politici van evenveel partijen op de rooster te leggen in een ‘live’ debat dat ze zelf organiseerden.


In het Fabriekspand in Roeselare kruisten dinsdagnamiddag 27 april 2021 politieke partijen de degens tijdens een coronaproof debat. Het debat, dat erg professioneel verliep en ook uitgezonden werd op sociale media, werd georganiseerd voor en door leerlingen van de GO! middenschool en atheneum MSKA Roeselare Campus Tant.

Twee recente krantenkoppen: ‘Joachim Coens krijgt tegenwind van jongeren’, ‘Jongeren moeten kans krijgen om mee te denken over na-corona’. Jongeren kunnen het gevoel krijgen dat alles boven hun hoofd wordt beslist.  Uit onderzoek is gebleken dat dit ook een van de redenen is waarom de interesse in politiek bij jongeren op een laag pitje staat. 

Reden genoeg dus voor GO! MSKA Roeselare Campus Tant om een politiek debat te organiseren tussen enkele Vlaamse (top)politici en de leerlingen (van de derde graad). Jongeren worden veel met de vinger gewezen, maar hoe komt dat?  Wat doen politici voor hen?  Luisteren zij naar hen of spreken ze vooral over hen?  Weten politici wat jongeren echt belangrijk vinden?  Hoe houden zij de vinger aan de pols? 

De leerlingen uit de derde graad  kozen de onderwerpen en de vragen.  Van de politici werd verwacht dat zij heldere en concrete antwoorden geven op niveau van de leerlingen.  Geen uitgesponnen verhalen die uiteindelijk moeilijk te begrijpen zijn. Ook hierop keken de leerlingen toe.

In het debat dat je via deze link nog kunt bekijken en beluisteren kwamen volgende onderwerpen aan bod:

  1. Klimaat en economie: een moeilijk huwelijk? Kunnen economische groei en een gezond en leefbaar milieu samengaan?
  2. Jongeren en politiek: Wat doen politici om de mening van jongeren te kennen? Zijn jongerenstemrecht en referenda een oplossing?
  3. Leefbaarheid en veiligheid: Mogen jongeren zichtbaar zijn in de stad? Is er voldoende oog voor het (mentale) welzijn van jongeren? Worden verkeersslachtoffers niet teveel gedegradeerd tot statistische cijfers?

De zeven politici die de leerlingen van antwoord dienden waren Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), Melissa Depraetere (Vooruit), Sander Loones (N-VA), Jasper Pillen (Open VLD), Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Meyrem Almaci (Groen) en Jos D’Haese (PVDA).

© foto Sam Vanacker