dinsdag 27 april 2021
Meestinnovatieveschoolvanvlaanderen Rh

Wordt GO! atheneum Busleyden de meest innovatieve school van Vlaanderen?

Accent is in samenwerking met FluxLab en de firma Verwater op zoek naar de meest innovatieve school van Vlaanderen. Leerlingen van GO! campus Caputsteen van Busleyden Atheneum gaan de uitdaging aan.

“Onze leerlingen buigen zich over de vraag hoe de firma Verwater met circulaire economie kan bijdragen aan een koolstofneutrale samenleving. Wilde plannen kwamen op tafel: van zonnepanelen op tanks tot skateparken van afgedankte materialen”, zegt Els De Picker, STEM-leerkracht tweede graad. Dinsdag 27 april, laten FluxLab en cabaretier Henk Rijckaert weten wat ze ervan vinden. Tevens geeft Henk Rijckaert een innovatieworkshop. Met die feedback willen de leerlingen hun ideeën verbeteren zodat ze op zaterdag 1 mei in Gent Lieven Scheire en de andere juryleden kunnen overtuigen en de finale winnen van de Innovatiecampus. 

“In januari kregen onze leerlingen hun innovatievraagstuk te horen uit de mond van Henk Rijckaart: hoe kan de firma Verwater met circulaire economie bijdragen aan een koolstofneutrale samenleving?”, zegt Els De Picker, STEM-leerkracht tweede graad. “Geen gemakkelijke opgave. Maar onze leerlingen gingen onmiddellijk aan de slag om uit te zoeken wat de firma Verwater juist produceert, wat circulaire economie is en wat wordt verstaan onder een koolstofneutrale samenleving.”  

Vervolgens gingen de leerlingen van start met de brainstormfase. Allerlei ideeën kwamen op tafel. Ze bekeken hierbij verschillende aspecten van de circulaire economie: verplaatsing van werknemers, gebruik van materialen en energie alsook originele bestemmingen voor de afgedankte tanks. De leerlingen gingen aan de slag met het ontwerpen van toffe skateparken, aquaria en zwembaden voor de afgedankte tanks. Er werd bekeken hoe je zonnepanelen kan installeren op de tanks en hoe deze kunnen meedraaien met de zon.  

Om deze ideeën finaal uit te werken worden de leerlingen op dinsdag 27 april begeleid door medewerkers van FluxLab die hen ondersteunen bij het finetunen van de ideeën en tips en tricks geven met betrekking tot het presenteren van de voorstellen.  Ook Henk Rijckaert komt om 12.00 uur langs op het Busleyden Atheneum campus Caputsteen om de STEM-leerlingen een hart onder de riem te steken. Hij brengt een keynote over het constructief omgaan met frustraties en mislukkingen bij het toewerken naar resultaten bij zo’n project.  

Zaterdag 1 mei is dan de finaledag van Innovatiecampus in Gent. Een delegatie van STEM-leerlingen presenteert die dag aan een jury met hierin onder andere Lieven Scheire haar voorstellen tot verduurzaming van de firma Verwater. “We duimen alvast voor hun voorstellen en wachten met spanning het verdict van de jury af. Onze leerlingen zijn echter nu al winnaars, aangezien ze via dit traject heel wat ervaringen en kennis rijker zijn”, vertelt Els de Picker nog.