woensdag 24 juni 2020
Zomerschool 4

Zomerscholen zijn plezant!

Zomerscholen zijn het perfecte recept voor een september zonder zorgen. Daarvan zijn ze in GO! atheneum en leefschool De Tandem in Eeklo overtuigd. Met al een handvol succesvolle edities achter de kiezen, schotelt de school dit jaar een extra portie zomerschool voor. Daar zijn ook de leerlingen blij mee, want zomerschool dat is leren én plezier maken.

De subsidieaanvraag voor het inrichten van een zomerschool is net goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs. De campus van GO! atheneum en leefschool De Tandem gonst dan ook van bedrijvigheid. “Wij zijn al lang fan van zomerscholen”, vertelt directeur Nick Van Vooren.” Het is een ideale manier om leerlingen die tijdens het schooljaar een achterstand hebben opgelopen individueel en op maat te begeleiden. Zo staan ze in september weer met gelijkwaardige kansen aan de meet. Een zomerschool verhoogt niet alleen de leerkansen op school, maar ook in de maatschappij.”

Leerlingen geven les

GO! atheneum en leefschool De Tandem heeft al heel wat ervaring opgebouwd met zomerscholen, en dit jaar verdubbelt de school haar aanbod. “We zijn vijf jaar geleden begonnen met zomerscholen tijdens de laatste week van augustus, voor vakken waar leerlingen uit de eerste graad mee worstelen, zoals Frans en wiskunde”, legt Nick uit. “Heel leuk daarbij was dat de leerlingen uit de hogere jaren de leerkrachten hielpen bij het lesgeven. Het was prettig om te zien hoeveel expertise die derde graad al in huis heeft. En het zorgde voor een fijne sfeer van verbondenheid. Dit jaar kiezen we voor hetzelfde recept. Met dat verschil dat we deze zomer twee weken zomerschool inrichten voor zowel de eerste als de tweede graad, omdat we merken dat daar door de coronacrisis nood aan is.”

quote icoon

Onze zomerscholen zijn zo leuk dat de leerlingen er elk jaar weer naar uitkijken

— Nick Van Vooren, directeur GO! atheneum en leefschool De Tandem Eeklo

Springende vrijwilligers

“De leerlingen komen volledig vrijwillig naar de zomerschool”, vervolgt Nick. “Op basis van de resultaten doorheen het jaar en de aanbevelingen van de klassenraad, start de coördinator met een intakegesprek om de precieze noden van elke leerling in kaart te brengen. Daarna delen we de leerlingen op in groepjes per vakgebied, zodat we de lessen nog beter op hun behoeften kunnen afstemmen. Uiteraard gebeurt dat dit jaar in kleine bubbels en houden we rekening met alle veiligheidsmaatregelen rond corona. Ook de leerkrachten zetten zich volledig vrijwillig in voor de zomerschool. Om even te illustrren hoe groot het enthousiasme is: toen we onze plannen voor deze zomer bekendmaakten, stonden al meteen twintig vrijwilligers te springen. Het is een enorm succes.”

Een streepje voor

Saaie boel, zo’n zomerschool? Helemaal niet, weten ze in Eeklo. “We zorgen voor een plezierig evenwicht tussen leren en ontspanning en we proberen op een alternatieve manier de doelen te bereiken, bijvoorbeeld met spelenderwijs wiskunde aanleren. Daarnaast is er ruim de tijd om te sporten en uiteraard voldoende aandacht voor welzijn. Het is zo leuk dat de leerlingen hier elk jaar weer naar uitkijken. En ook de ouders zijn zo enthousiast dat ze hun vakantie rond de zomerscholen plannen. Er komen zelfs leerlingen die geen hiaten hebben naar de zomerschool, om de leerstof wat op te frissen en omdat ze het zo leuk vinden. Bij hen merken we in september dat ze een beetje voorstaan op leerlingen die acht weken onderbreking hebben gehad. Het vraagt natuurlijk wel wat organisatie en een tomeloze inzet van vrijwilligers, maar ik zie vooral positieve kanten aan zomerscholen. De leerlingen gaan met rasse schreden vooruit, de ouders zijn tevreden en de teamgeest krijgt een fikse boost. Ik kan het alle GO! scholen aanraden.”

Ook zin in een zomerschool gekregen? Vraag hier je zomerschoolsubsibie nog aan.