donderdag 16 april 2020
coRUNa_rh.jpg

Coteaching, colearning, coRUNa

“De afgelopen weken waren erg stresserend, onzeker, spannend maar ook leerrijk,” liet Wendy Hense leerkracht aan het in bomen badende GO! Erasmusatheneum in Kalmthout ons bij het ingaan van de paasvakantie weten. En haar dagelijkse bewegingsuitje bracht haar op het idee van de coRUNa: samen op afstand in beweging blijven in tijden van corona. Doe jij ook mee?

Erasmus_volgens_de_mus_rh.jpeg

Van de nood een deugd maken

“We gingen creatief en innovatief om met de nieuwe situatie en probeerden en testten allerlei zaken uit om onze leerlingen zo goed mogelijk te bereiken en 'in gang' te houden. Bij de ene leerling ging dat al wat beter dan bij de andere.” Aan het woord is Wendy Hense leerkracht in GO! Erasmusatheneum Kalmthout. (QR-code school)

Naast het voorzien van opdrachten om al geziene leerstof te herhalen en het uitproberen van allerlei technische snufjes maakte ze ook bewust tijd vrij om te bewegen en te genieten van de gezonde buitenlucht. Met de Kalmthoutse heide als achtertuin moet dat trouwens best meevallen. Tijdens haar wandel- en looptoertjes laat ze haar gedachten altijd de vrije loop en op die momenten komen dan vaak de leukste ideeën naar boven. 

“Een van die ideeën heb ik meteen bij mijn collega lichamelijke opvoeding van op afstand ‘ingefluisterd’, onder de naam coRUNa. Collega Jeroen Schroyen vond haar idee absoluut een zetje waard en zo besloten ze om de leerlingen van het atheneum uit te dagen om zoveel mogelijk te bewegen. “Zolang we 'in ons kot' moeten blijven, proberen we hen toch zoveel mogelijk aan te sporen om te bewegen en te sporten,” aldus Jeroen. 

Erasmusatheneum_in_beweging_04b.png
quote icoon

De challenge luidt als volgt: 'Wandel, loop of fiets wekelijks met de hele school minimum 1000 km per week.'

meetgegevens.png

Homo ludens: de spelregels

De spelregels zijn eenvoudig: je wandelt, loopt of fietst. Via de uploadmap 'coRUNa' lever je een bewijs in. Dit kan een foto zijn van een app, smartwatch, foto in sportoutfit... waarin je aantoont hoeveel km je gewandeld, gelopen of gefietst hebt. De fietskilometers worden gedeeld door 4. Fiets je bijvoorbeeld 20 km, dan tellen deze kilometers voor 5 km. De dagelijkse tussenstand wordt via de startpagina van smartschool weergegeven. 

De klas die de meeste kilometers heeft afgelegd op het einde van de coronarit, wint een pasta-party. Alle leerlingen die hebben meegedaan krijgen een ijsje. De leerlingen die geblesseerd, ziek of om een andere reden niet kunnen sporten, kunnen ook kilometers verdienen. Als ze een brief schrijven naar iemand in een woon-zorgcentrum verdienen ze 3 km, een postkaartje verdient 2 km en een mail verdient 1 km. 

Het idee werd enthousiast onthaald en na een week hadden ze in het Erasmusatheneum met z’n allen al meer dan 1000 km gefietst, gewandeld en gelopen. Niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten sportten vrolijk mee.

De teller staat intussen op 210 deelnemende leerlingen 25 collega's. En bewegen dat doen ze!

meetgegevens_laatst_2.jpeg
Erasmusatheneum_in_beweging_06b.png

Een lopend vuurtje

Net als zo veel anderen houdt ook Wendy via sociale media contact met vrienden en familie en zo ook met een van haar vriendinnen die lesgeeft in Oostende. “Ik vertelde haar over mijn idee. Ook zij reageerde enthousiast en vroeg of ze mijn idee mocht doorgeven aan háar collega’s lichamelijke opvoeding. Waarom niet? Bewegen is en blijft gezond voor iedereen.” Haar collega's namen het idee over en starten op hun beurt met een challenge. Mét een aanstekelijk filmpje erbovenop, om hun leerlingen extra te motiveren. 

Toen Wendy tijdens de cooldown na het lopen ‘op veilige afstand’ nog eens een andere collega leerkracht besmette met haar initiatief kon ook hij niet anders dan beginnen broeden op een bewegingschallenge voor zijn school. Om te lanceren na de paasvakantie.

Intussen droomt Wendy ervan om de sportkriebel over het hele net te verspreiden. “Laat ons elkaar uitdagen en als scholen zoveel mogelijk kilometers afleggen.” Ja, als het kriebelt moet je sporten.

Erasmusatheneum_in_beweging_05.png

Meer te weten komen over het GO! Erasmusatheneum in Kalmthout? Scan dan onderstaande QR-code.

qr-code_kl3.jpg