woensdag 24 juni 2020
Elivia

Afzwaaien in de tuin

Na een heel ongewoon voorjaar eindigt ook het schooljaar anders dan gewoonlijk. De traditionele proclamaties moesten plaats maken voor iets anders. In GO! methodeschool Ondersteboven in Leopoldsburg zetten ze die – wat had je gedacht – een beetje op z’n kop. Juf Gwenny Aerts van de derde kleuterklas ging de kleuters samen met haar collega’s uitzwaaien in hun eigen tuin thuis.

In GO! methodeschool Ondersteboven in Leopoldsburg zijn ze sowieso nooit verlegen om een fris idee uit te proberen. Ook corona zal die zin voor initiatief en ondernemen niet veranderen. Toen het virus dus roet in het eten kwam gooien en daarmee ook de traditionele proclamatie in het gedrang bracht, gingen ze er meteen nadenken over een alternatieve feestelijke afzwaai.

Zo kregen de ouders van de kindjes van de derde kleuterklas vorige week allemaal een telefoontje van de … klaspop. Met de vraag om hun kindje te laten afzwaaien van de kleutertijd in hun eigen tuin. Hoe dat precies zou verlopen, bleef wel een verrassing.

Daarvoor gaan de kleuterjuffen en meester Thomas van het eerste leerjaar deze week alle deurtjes af waar derdejaars kleuters van de school wonen. Aangezien de kinderen in verschillende dorpen wonen, zullen ze ruim vier dagen op pad zijn.

Maandag 22 juni om vier uur werd intussen de eerste rode loper in een tuin uitgerold. Met een leuk streepje muziek en een afzwaaihoedje op het hoofd van de kleuters begon de proclamatie op maat. Hún momentje. Elke kleuter kreeg een passend gedicht voorgelezen. Zoals gezegd was ook meester Thomas van het 1e leerjaar erbij … mét zijn gitaar. Er werd gezongen uit volle borst en elke kleuter kreeg een oscar, een kleurig hoedje, haar of zijn eerste ‘diploma’, een uniek krantje met de kleuter zelf in de kijker en een rugzakje op naam met daarin een feestpakket.

Tot slot de finale van de afzwaai: juf Gwenny die haar kleuter officieel overdraagt aan meester Thomas van het eerste leerjaar. Ja, en toen werd daarbij hier en daar een traantje weggepinkt door papa of mama, oma of opa die er natuurlijk ook bij waren op de afzwaai in de eigen tuin. Een memorabel warm moment, en niet alleen vanwege de temperatuur.

En dan gingen ze weer verder, juffen en meester, met gitaar en het Onderstebovenlied vrolijk zingend ... op naar de volgende kleuter die dit schooljaar afzwaait.