maandag 30 mei 2016
KTAMOBI_Coupurepark.jpg

Het brede open schoolpark

Een school die goed in z'n vel én de buurt zit, dat straalt af op leerlingen en leerkrachten. Met het Coupurepark in Gent - overdag schoolpark, ’s avonds een park voor buurtbewoners - heeft GO! technisch atheneum (KTA) Mobi een extra troef in huis.

Het park werd zopas verkozen tot een van de vier laureaten van de Prijs Publieke Ruimte 2016. Het Coupurepark in Gent is samen met vier andere projecten genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte 2016. De prijs Publieke Ruimte wordt voor de negende keer uitgereikt aan de beste projecten wat betreft de inrichting van openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel. Infopunt Publieke Ruimte wil hiermee bouwheren en opdrachtgevers aanmoedigen om te blijven investeren in de inrichting van kwaliteitsvolle publieke ruimten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Congres Publieke Ruimte op 19 mei in congrescentrum Lamot, Mechelen. Alle genomineerde projecten en de winnaar ontvingen een onderscheiding en krijgen bovendien ook uitgebreid aandacht in het praktijkboek Publieke Ruimte dat bij deze gelegenheid werd voorgesteld.

Uit het juryverslag:

“Het Coupurepark in Gent is een mooi voorbeeld van gedeeld ruimtegebruik. Tijdens de schooluren is het een schoolspeelplaats, op andere momenten een openbaar park. School en buurt kunnen er samen van genieten. Met het Coupurepark wordt de behoefte aan recreatief groen in de wijk Ekkergem beter ingevuld. Het project is een geslaagde samenwerking tussen het Gemeenschapsonderwijs en het Gentse stadsbestuur.”

Uit het krantenartikel:

Directeur Mania Van der Cam: “Het is fantastisch dat we samen met Stad Gent zo'n grote, groene speelplaats kunnen realiseren en die kunnen delen met de buurt. Maar omdat er hier weinig sociale controle is vonden we het als school belangrijk om het park elke avond te kunnen afsluiten.' Van der Cam riep tijdens de opening de aanwezige buurtbewoners op om 'mee te zorgen dat dit park in dezelfde staat blijft als nu.”

Schepen van Openbaar Groen Tom Balthazar: “Het is de eerste keer dat we dit in Gent zo aanpakken. Wij hebben begrip voor de zorgen over beveiliging van de school. Er zijn heel wat onderhandelingen aan te pas gekomen en er zijn contracten afgesloten voor het onderhoud en de verzekeringen. Maar ik ben erg blij dat we dit park zo kunnen delen met de buurt.”


© Abscis Architecten

Meer informatie via

Mania Van der Cam
directeur GO! technisch atheneum (KTA) Mobi Gent
09 225 33 04
0474306909
directeur@ktamobi.be
www.ktamobi.be


Kijk op Prijs Publiek Ruimte 2016
Lees ook het artikel in Het Nieuwsblad van mei 2014 n.a.v. de officiële opening van het park.