dinsdag 19 mei 2020

Leraren in opleiding lopen alternatieve stage bij het GO!

Het GO! en vier hogescholen bieden studenten in de lerarenopleidingen een alternatieve stage aan tijdens de coronacrisis. Studenten van Howest, HOGENT, AP Hogeschool Antwerpen en Hogeschool PXL zullen didactisch materiaal en leermixen maken voor het digitale leerplatform GO! IXZO.

 

Voor heel wat studenten valt door de coronacrisis een stageperiode in het water. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap contacteerde verschillende hogescholen om hun studenten in de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs toch een zinvolle alternatieve stage aan te bieden. Studenten van Howest, HOGENT, AP en PXL maken onder begeleiding van hun eigen docenten en van pedagogisch begeleiders van het GO! didactisch materiaal voor aardrijkskunde, beweging en wiskunde in het secundair onderwijs.

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!: “Dankzij de constructieve samenwerking met de hogescholen kunnen we toekomstige leraren toch een zinvolle invulling van hun stageperiode bieden. Tegelijkertijd komt er waardevol lesmateriaal bij dat gedeeld en gebruikt kan worden, zodra onze scholen hun normale werking weer hervatten.”

35 studenten uit de opleiding Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs startten inmiddels aan zo’n stageperiode. Samen met Howest bekijkt het GO! hoe ook studenten uit de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs ingeschakeld kunnen worden voor een gelijkaardige stage.

En ook wanneer de scholen opnieuw opstarten, zullen het GO! en de hogescholen constructief samenwerken. “Als we binnen enkele weken de lessen kunnen hervatten, moeten we op heel korte termijn voor elke leerling afzonderlijk kunnen evalueren waar hij of zij staat in het leerproces”, duidt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Dan is het nuttig om met stagiairs een systeem van coteaching op te zetten. Leerkrachten kunnen leerlingen individueel bevragen, terwijl een leraar-stagiair intussen een andere groep van leerlingen begeleidt.”

Persverantwoordelijke

Nathalie_vk.jpg

Nathalie Jennes

0494 48 38 26

nathalie.jennes@g-o.be

Modernisering secundair onderwijs

future_shutterstock_1263922855.jpg
  • Op 1 september 2019 ging de modernisering van start. Om elke leerling het beste onderwijs te bieden op maat van zijn talenten, interesses en mogelijkheden, werd het secundair onderwijs hertekend. Nieuwe eindtermen zijn door de overheid ontwikkeld, de autonomie van de school wordt meer benadrukt en voor het realiseren van het curriculum moeten leraren afspraken maken met elkaar.

    Leerjaar na leerjaar zal de modernisering verder worden uitgerold. Op deze pagina maken we je kort wegwijs in de modernisering van het secundair onderwijs.

Lees meer over Modernisering secundair onderwijs