donderdag 18 oktober 2018
3GWP2018C_cor.jpg

Het effect van andere lucht

Elk schooljaar, de laatste week van september, gaan de derdejaars van GO! atheneum Dendermonde enkele dagen op verplaatsing om zich te verdiepen in hun nieuwe studierichting. Wie denkt dat zo’n uitstap vooral ouders op kosten jaagt ziet iets belangrijks over het hoofd: die drie dagen samen, buiten de schoolomgeving brengt de groep ook dichter bij elkaar. En dat werpt de rest van het jaar z’n vruchten af.

Ken je klas, ken je vak

Na een brede eerste graad in de middenschool, kiezen de leerlingen een wat meer specifieke studierichting in het derde middelbaar. Dat zorgt ervoor dat klassen door elkaar worden geschud. Het GO! atheneum Dendermonde organiseert daarom in het begin van het schooljaar een GWP (geïntegreerde werk periode) op verplaatsing om de leerlingen hun nieuwe klasgenoten én hun studierichting op een ontspannen manier beter te leren kennen. Zo traden de leerlingen Latijn in de voetsporen van Ambiorix in Tongeren en waagden ze zich de grens over naar Maastricht. De wetenschappers voerden allerlei proefjes uit in de Hoge Rielen en de leerlingen economie bezochten het MIAT in Gent en leerden er over eerlijke handel en verantwoord kopen. De klassen humane wetenschappen trokken dan weer naar Antwerpen voor een sociologisch onderzoek en een bezoek aan het MAS.

Zorgen voor elkaar

De laatstejaars aan het GO! atheneum (KA) Dendermonde zijn zich maar al te bewust van hun voorbeeldfunctie. Ze kennen het reilen en zeilen van de school en alle “tips and tricks” om zich te ontpoppen tot geëngageerde leerlingen. Zo gingen enkele zesdejaars mee op GWP met de derdejaars en zullen ze hen de rest van het schooljaar als ware “meters en peters” begeleiden. Helena Verstraeten, leerkracht in Humane Wetenschappen, vertelt: “We hadden fantastische zesdes mee dit jaar. Ze hebben goed meegeholpen bij de begeleiding van de activiteiten en ze hebben een vertrouwensband opgebouwd met de leerlingen van 3 Humane Wetenschappen.”